• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.02.2019

POČETAK ZAJEDNIČKOG UN PROGRAMA SMANJENJE RIZIKA OD KATASTROFA ZA ODRŽIVI RAZVOJ U BOSNI I HERCEGOVINI

 

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini, uz podršku Vlade Švicarske, simboličnom ceremonijom u Maglaju danas su objavili početak četvorogodišnjeg programa za smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj koji je namijenjen za lokalne zajednice.

Zajednički UN program „Smanjenje rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini za održivi razvoj“ ukupne vrijednosti 8,4 miliona KM će podržati bh. građane, posebno najugroženije kategorije i visokorizične lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini, da se pripreme i prilagode rizicima od katastrofa i udarima u različitim sektorima razvoja.

„Da li ste planirali akcije za prevenciju katastrofa u budžetima za 2019? Imate li planove za nastavak aktivnosti u vanrednim situacijama? Da li su ti planovi uzeli u obzir potrebe najranjivijih grupa?“ –podsjetila je ovom prilikom Rezidentna koordinatorica UN u BiH Sezin Sinanoglu i dodala „Iako je postignut napredak, još mnogo posla je pred nama i ovaj program će u tome pomoći. Prevencija katastrofa nije zadatak samo jednog ministarstva, lokalne zajednice, institucije ili agencije, nego obaveza svih nas: počevši od svakog pojedinca do vlasti na najvišim nivoima. To je zajednički napor i jedino tako možemo doći do sigurnih i spremnih zajednica.“

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Datwyler Scheuer istakla je zadovoljstvo činjenicom da će ovaj program omogućiti razvoj preventivnih mehanizama i planova.

“Niko ne može da spriječi kišu da pada, a teško je i nekada spriječiti izlijevanje rijeke, ali možete spriječiti ljude da grade svoje kuće u zonama za koje se zna da su opasne, i možete izgraditi zajednicu koja je spremna da brzo reaguje ako dođe do katastrofe. Klizišta ne ubijaju ljude, nego nedostatak urbanističkog planiranja i obrušavanja zgrada. Drago mi je što ćemo zajedno s UN-om pokrenuti jedan od najvećih i najsveobuhvatnijih projekata za smanjenje rizika od katastrofa u Bosni i Hercegovini. Projekat ima za cilj smanjenje rizika od katastrofa u 10 opština. Ovo je tek početak. Ubjeđena sam da smanjivanjem rizika na prihvatljiv nivo možemo spasiti mnoge živote, zaštititi još više sredstava za život i znatno smanjiti ekonomske gubitke. “ – izjavila je gospođa Datwyler Scheuer.

Načelnik općine Maglaj Mirsad Mahmutagić istakao je da mnogo toga urađeno je od 2014. godine kada je ovaj grad zahvaćen poplavama.

„Od 2014. godine do danas smo radili na preventivi od poplava, na sanaciji šteta i radimo na tome da povećamo svijest o mogućnosti pojave katastrofa, spremnost da djelujemo u takvim situacijama, također tu je i obuka civilne zaštite, kao i opremanja istog. Saobraćajnica koja povezuje centar grada, dakle gradski most i južni ulaz u općinu Maglaj odnosno tvornicu Natron Hayat, podignuta je za nekih metar u visinu, kao zaštita od poplava na ovom području. Također, urađena je obala utvrda, pregradni zid, tako da smo smanjili potencijalnu mogućnost ponovnog ulaska vode u gradsko područje. Moram reći da nije potpuno završena ova saobraćajnica do tvornice Natron-Hayat. To je naredni korak koji moramo realizirati, a za koji pokušavamo pronaći sredstva“, kazao je gospodin Mahmutagić.

U sklopu ovog događaja, učenici Osnovne škole Maglaj uspješno su predstavili vježbu spašavanja od poplave i podijelili sa prisutnima vlastita iskustva iz 2014. godine. Također predstavnici Profesionalne vatrogasne jedinice oglašavanjem sirene kao upozorenja i pripremom čamaca za spašavanje izveli su pokaznu vježbu, te predstavili način brzine djelovanja i opremu koju posjeduju.