• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.12.2011

U Maglaju boravili predstavnici firme "IONYX SYSTEMS"

Juče su u općini Maglaj boravili predstavnici firme „IONYX SYSTEMS“, čije je sjedište u Velikoj Britaniji. Pored Velike Britanije, proizvodne pogone imaju i u Estoniji i Hrvatskoj. Djelatnost firme je izrada žičanih formi električnih instalacija za građevinske strojeve, vozila i autobuse, a njihovi kupci su svjetski renomirane firme: LOTUS, KOMATSU HANOMAG, JCB i dr. U susjednoj nam Hrvatskoj upošljavaju 250 radnika.



Povod za posjetu Maglaju i razgovoru sa delegacijom predvođenim općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem bio je mogućnost otvaranja proizvodnih pogona u našoj općini. Zainteresovanim su ponuđene lokacije i prostori, a za takve i slične djelatnosti, složili su se svi, Maglaj ima raspoložive proizvodne pogone.
Nakon sastanka, predstavnici firme su obišli ponuđene lokacije na području općine gdje su sa vlasnicima razgovarali o uslovima iznajmljivanja.
Općinski načelnik Mehmed Mustabašić, govoreći o mogućnostima koje Maglaj pruža pri otvaranju proizvodnih pogona, istakao je i punu spremnost općinske administracije u eventualnoj realizaciji ovog značajnog projekta.
Iskustvo sa firmama koje su djelomično ili u potpunosti izvozno orjentisane, a rade na ovom području, svakako bi trebalo biti dodatni podsticaj predstavnicima firme „IONYX SYSTEMS“ da u skorijoj budućnosti otvore svoj pogon upravo u Maglaju.