• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.12.2011

Vlada ZDK priprema rebalans Budžeta

Ministrica finansija u Vladi Zeničko dobojskog kantona (ZDK) Amra Babić potvrdila je da je u toku izrada rebalansa ovogodišnjeg budžeta, zacrtanog na 265 miliona KM, koji će biti ponuđen Skupštini na razmatranje do kraja decembra.
"Rebalans je neminovan zbog prekoračenja u troškovima energenata, odnosno struje, vode i grijanja, i prekoračenja u isplati plaća, jer je svim budžetskim korisnicima isplaćivana uvećana osnovica od 432 KM", pojasnila je ministrica Babić, ukazavši da je u međuvremenu bilo i donacija koje nisu planirane u budžetu.
Prema njenim riječima, ostvarenje ovogodišnjeg budžeta u odnosu na plan kreće se na nivou od 94 posto, tako da je i to jedan od razloga rebalansa.
Vlada ZDK će do kraja decembra pripremiti i Prijedlog budžeta za 2012. godinu, u kojem će biti predviđena i sredstva od oko 14 miliona KM, potrebna za isplatu izvršnih sudskih presuda.
Ministrica Babić je potvrdila da će, u odnosu na Nacrt od 275 miliona KM, u Prijedlogu budžeta doći do korekcije transfera za ustanove kulture sa 1,5 na oko tri miliona KM, ali će se sa općinama otvoriti razgovori o osnivačkim pravima i nadležnostima u ovoj oblasti (ONASA).