• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.10.2014

Načelnik Mustabašić od 10. do 14. septembra boravio u Republici Turskoj

Obzirom da su Općine Maglaj i Ćubuk (R. Turska) bratske općine, kao i proteklih nekoliko godina i ove godine su predstavnici Općine Maglaj pozvani na tradicionalni, ove godine X po redu Festival privrede i kulture koji se održavao od 10. – 14. septembra ove godine.
Taj poziv je iskorišten da se posjete i tri općine u Istanbulu koje su pomogle građanima Maglaja tokom majskih poplava. To su Općine Kagıthane, Umraniye i Atasehir.
Gospodin Muzaffer Cilek, Počasni konzul Bosne i Hercegovine u R. Turskoj – Bursa, je obezbijedio vozača i vozilo koje je bilo na raspolaganju tokom cijelog boravka u Istanbulu.
Prvi sastanak je održan istog dana, 10. septembra u 15,30 sati u Općini Kagıthane kod načelnika Općine gosp. Fazli KILICA.



Narednog dana, 11. septembra, Općinski načelnik je posjetio i preostale dvije općine. U jutarnjim satima posjetio je Općinu Umraniye. I tu ga je primio načelnik Općine Hasan CAN sa saradnicima a nakon toga je imao prijem kod pomoćnika načelnika Općine Atasehir, gospodina Ilhami YILMAZA.





Na sva tri prijema Općinski načelnik Maglaj je uručio zahvalnice načelnicima ovih općina i zahvalio se na pomoći koju su uputili građanima Maglaja tokom katastrofalnih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i Maglaj tokom mjeseca maja ove godine. Tom prilikom predstavnici ovih općina su pozvani da posjete općinu Maglaj kako bi se razmotrile mogućnosti nastavka saradnje sa ovim općinama u oblasti privrede, kulture, sporta itd., a svima im je ostavljen projekat rekonstrukcije Ulice Srebreničkih žrtava rata.
Tokom ove posjete uspostavljen je kontakt sa organizacijom MARMARA (Savez općina regiona Marmara). Tokom posjete ovoj organizaciji, Općinski načelnik je dao kraći intervju koji je i objavljen na njihovoj web stranici www.marmara.gov.tr
Takođe, ova organizacija je obezbijedila mogućnost Općinskom načelniku da održi kraći govor na skupu načelnika općina koji čine ovu organizaciju (150 načelnika iz regiona Marmara) koji će se održati u Antaliji u periodu od 23. do 25. oktobra 2014. godine.
Nakon Istanbula Općinski načelnik je otišao u Ćubuk, jednu od općina grada Ankare, bratsku općinu Općine Maglaj. I tu su načelniku Ćubuka i Udruženju privrednika Ćubuka uručene zahvalnice za pomoć koju su donijeli u Općinu Maglaj. Obzirom da je povod dolaska u Ćubuk 10. Festival privrede i kulture, uz redovne posjete kulturnim sadržajima tokom festivala. Načelnik Općine Ćubuk, dr. Tuncay Acehan, načelnik Sabinova Petar Molčan – Slovačka i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić otvorili su Muzej u Ćubuku gdje će slijedeće godine biti otvorena i soba za eksponate iz Maglaja, Bosna i Hercegovina.



Za načelnika Općine Maglaj je upriličen i prijem kod Kajmakama Ćubuka gosp. Cemal SAHINA (to je funkcija iznad načelnika, nešto poput guvernera kod nas). Kajmakam je informisan o tome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini i Maglaju tokom mjeseca maja i izrazio je svoju spremnost da se razmotre i mogućnosti dalje pomoći i saradnje sa Općinom Maglaj.



Tokom boravka u Ankari načelnik Mustabašićje imao i kraći, prijateljski susret sa Ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj gosp. Damirom Džankom.