• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  03.09.2014

Odražan sastanak u vezi implementacije projekta BADA, uzgoj kornišona

Danas su u posjeti Općini Maglaj bili predstavnici kompanije BRAMS Admir Smajlagić i Kemal Imamović. Tom prtilikom predstavnici BRAMS-a zatražili su od Općine uključenost i podršku u BADA projekat (Bosanski savez za Razvoj Poljoprivrednog zemljišta) u okviru USAID-GDA Diaspora Network Alliance.

Savez namjerava unaprijediti lanac vrijednosti za uzgoj, berbu i preradu kornišona, ostalog povrća i bobičastog voća u četiri regije u BiH, povećanje volumena, poboljšanje kvaliteta proizvodnje, olakšan pristup sredstvima za proizvodnju, kako bi se na najbolji način odgovorilo na potražnju klijenata u EU. Takođe bi se olakšao pristup tržištu EU za lokalne male poljoprivrednike u područjima Maglaja, Živinica, Srebrenice i Doboja i ojačanje zadruga kroz primjenu najboljih praksi i moderne tehnologije. Za početak će projektom biti obuhvaćeno 100 ljudi. Bitno je spomenuti da kompanija BRAMS već 3 godine uspješno posluje na svim područjima u BiH.

Općina će u saradnji sa BRAMS-om napraviti plan održavanja prezentacija po Mjesnim zajednicama. Prezentacije će biti održavane u 10 i 11 mjesecu ove godine. Takođe je data saglasnot za implementaciju projekta, i svi zainteresovani za uzgoj kornišona mogu se obratiti Dragomiru Dunđeru odnosno Službi za privredu, finasije i razvoj poduzetništva u Općini Maglaj.