• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.08.2014

Održan sastanak sa direktorom BBM-a u Sarajevu

U utorak, 19.8.2014.godine, direktor BBM-a u Sarajevu, gospodin Ermin Operta, je primio Općinskog načelnika Maglaja i uručio mu završenu Studiju o klizištima u općini Maglaj koju su uradili. Ovom studijom obrađeno je 40-tak većih klizišta u mjesnim zajednicama općine Maglaj sa procjenom šteta i prijedlozima njihove sanacije tj. prijedlozima za izradu konačnih projekata sanacije istih. Po ovim, prvim, podacima, procjenama samo za ovih 40-tak klizišta neophodna su finansijska sredstva u iznosu od preko 10 miliona KM, a za sanaciju i preostalih klizišta, koja nisu obuhvaćena ovom Studijom, ova cifra prelazi 15 miliona KM.

Bitno je spomenuti da BBM firma,čije je sjedište u Njemačkoj, već duži period radi na istražnim radovima rudnika uglja u Brezovim Danama, te da su sa svojim radnim strojevima pružili veliku pomoć Maglaju, a posebno novošeherskom kraju, u toku nedavnih poplava i klizišta. Ova firma planira i dalje pomagati Općini Maglaj, jer se nadaju dugoročnoj eksploataciji uglja u Brezovim Danama.

U jučerašnjam razgovoru bilo je riječi i o budućim aktivnostima po pitanju eksploatacije uglja i izgradnji zaobilaznice za Novi Šeher te o saradnji s lokalnim stanovništvom.

,, U vrmenu teške krize i velikog problema s neuposlenim ljudima, Maglaj treba biti sretan što se pojavila ovako ozbiljna firma i pokazala interes za naš rudnik u Brezovim Danama.Stoga, trebamo i mi, sa naše strane učinite sve da ovaj projekat zaživi i da Općina Maglaj, a pogotovo novšeherski kraj, konačno dobije privredni zamah kroz otvaranje rudnika u Brezovim Danama. U protivnom, upitna će biti i dalja eksploatacija uglja kao i veći broj radnih mjesta“, rekao je načelnik Općine Maglaj.