• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.11.2011

Maglaj pozitivan primjer u radu sa mjesnim zajednicama

Općina Maglaj je jedna od 20 općina u BiH koje su izabrane na osnovu statističkih pokazatelja kao partneri u provedbi projekta PERA. Četiri mjesne zajednice : Ravna, Oruče, Straište i Ulišnjak Gornji kroz projekat PERA, organizacije PEP International, dobile su po 5 hiljada eura, dok je općina Maglaj učestvovala sa 35.500 KM.
Kako ističu predstavnici PEP-a saradnja sa općinom Maglaj je bila dobra i ovu općinu i njene zajednice, PEP preporučuje za slične projekte.



U selima - partnerima mještani danas održavaju redovne sastanke, raspravljaju u problemima, biraju prioritete i rješavaju probleme. Kao konkretan rezultat učešća u projektu PERA, svaka od mjesnih zajednica ima po jedan infrstrukturni projekat : mještani Strišta imaju moderan sportski poligon, u Gornjem Ulišnjaku i Oručama asfaltirani su dijelovi mjesnog puta, a u mjesnoj zajednici Ravna mještani su kupili zemlju i sagradili društveni dom u kojem su i prostorije za nesmetan rad organa mjesne zajednice.
Formula uspjeha je individualna i zavisi isključivo od volje i želje pojedinaca da život u zajednici učine boljim i kvalitetnijim. Tamo gdje su mještani dobro organizovani, rezultati ne izostaju kao ni podrška Općine koja nastoji finansijski ili na drugi način podržati projekte koji se realizuju.
Javnost podsjećamo da je upravo maglajska mjesna zajednica Straište proglašena među najboljim u BiH u realizaciji PERA projekta, zašto im je dodijeljena i dodatna novčana pomoć.
Kako je istaknuto u prijedlogu završenog izvještaja organizacije PEP International, o kojem su danas predstavnici ove organizacije razgovarali sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašićem, njegovim saradnicima i predstavnicima mjesnih zajednica, druge bh općine imaju šta naučiti iz primjera oopćine Maglaj u realizaciji zajedničkih projekata.