• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  11.06.2014

Na poziv načelnika Mehmeda Mustabašića održana konferencija za štampu

Danas je u sali Općinskog vijeća Maglaj sa početkom u 11 sati održana press-konferencija na kojoj su, na poziv načelnika općine Maglaj, prisustvovali mediji BHT1, FTV, Hayat TV, TV Pink, Al Jazeera Balkans, RTV Maglaj, Maglaj.net, te novinari iz Istraživačkog centra za novinarstvo (CIN) i Federalne novinske agencije (FENA).
Nakon što su pogledali kratki film kao prikaz stanja prije nesreće koja nas je zadesila i nakon iste, načelnik Mehmed Mustabašić je prisutne izvjestio o stanju na području općine od 14.05.2014. do danas.

Suština poruke koju je preko medija načelnik uputio institucijama Federacije BiH, države Bosne i Hercegovine, te Evropskoj uniji, sastojala se od apela za pomoć u fazi pred kojoj su građani općine Maglaj. Ova faza se sastoji od rekonstrukcije domova građana stradalih u poplavi, zbrinjavanja izbjeglih zbog klizišta, obnove javnih ustanova, privatnih preduzeća, putne komunikacije, gradskog vodovoda i dr. Apel upućen vlastima, te odgovornim institucijama odnosi se na pomoć u građevinskom materijalu, prozorima, vratima, podovima(laminati, parketi), te ostalim sredstvima namjenjenim obnovi poplavljenih objekata. Načelnik je naglasak stavio na konkretna novčana sredstva, kao pomoć svakom građaninu čiji je dom uništen poplavom ili klizištima, te napomenuo da još uvijek ništa od ovih sredstava nije uplaćeno za općinu Maglaj od strane državnih institucija i viših nivoa vlasti.


Novinare je interesovalo i epidemiološko stanje u općini, te su na njihova pitanja odgovorili direktorica Doma zdravlja Maglaj dr. Emira Drnda-Čičeklić i predsjednik Ljekarske komore ZE-DO kantona prim. dr. Tarik Kapidžić. Iz njihovih izjava saznajemo da je higijensko-epidemiološka situacija zadovoljavajuća, ali mogućnost nastanka epidemije još nije isključena zbog smeća u gradu i okolini, te visokih temeratura. Dr. Kapidžić naročito je skrenuo pažnju na ogromne količine smeća koje su se sručile iz svih uzvodnih općina u Maglaj i tu i zadržale.

Prisutni su dobili i informacije o preliminarnoj procjeni štete uništenih stambenih i poslovnih objekata, poljoprivrednih površina zajedno sa posijanim zasađenim kulturama, poslovne i komunalne infrastrukture, kako bi što vjerodostojnije izvijestili o stanju i potrebnoj pomoći Maglaju.