• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  02.11.2011

Pronađeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Na osnovu ukazane potrebe, dana 31.10.2011. godine u saradnji sa timom za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i pripadnicima Policijske stanice Maglaj, izvršeno je uništavanje pronađene i obilježene kasetne bombe KB-1 “zvončić” koja je ostala nakon završetka aktivnih borbenih dejstava. Pomenuto ubojno sredstvo je pronađeno u rejonu Starog grada, lokalitet boričkog puta. Napominjemo da je na pomenuto područje djelovano kasetnom municijom “zvončićima” koji su po pronalasku odstranjivani i uništavani a oni koji nisu pronađeni i danas predstavljaju opasnost i mogu izazvati neželjene posljedice i stradavanja, kao što je i bio slučaj, pri čemu je jedna osoba ostala trajni invalid.
S tim u vezi, služba Civilne zaštite Općine Maglaj je na osnovu primjene Konvencije o zabrani kasetne municije od januara 2011. godine izvršila prijavljivanje kontaminirane površine za čišćenje, nakon čega su uslijedile aktivnosti sa timovima Programa deminiranja Norvške narodne pomoći u BiH koji su izvršili izviđanje u cilju pripreme projekata deminiranja i ponude donatorima od kojih se očekuje financijska pomoć.
Služba Civilne zaštite Općine Maglaj je, iz svoje nadležnosti, odradila sve potrebne poslove kako bi se uspješno proveo i ovaj zadatak.
Na kraju upozoravamo sve one koji imaju potrebu da koriste prostor na koji je djelovano kasetnim bombama, da se kreću oprezno i pažljivo a ukoliko primjete bilo šta sumnjivo da ništa ne diraju nego da dojave u službu Civilne zaštite nakon čega će opasnost biti otklonjena.