• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  09.05.2014

Čestitka Općinskog načelnika

U povodu devetog maja - Dana pobjede nad fašizmom, antifašistima Maglaja i Bosne i Hercegovine, upućujem iskrene čestitke. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na 9. maj 1945. godine, kada je u Evropi završen Drugi svjetski rat, u kojem je stradalo više miliona ljudi.

Devetog maja, svijet obilježava još jednu godišnjicu pobjede nad fašizmom, a mi u Bosni i Hercegovini, ne možemo a da iz svojih sjećanja ne prizovemo slike genocida i urbicida, koncentracionih logora ovdje u srcu Europe, početkom devedesetih godina.

Deveti maj se obilježava i kao Dan Europe, kako je odlučeno na Samitu lidera EU u Milanu 1985.godine. Na ovaj dan, 1950.godine, učinjen je prvi korak ka stvaranju onoga što mi sada poznajemo kao Europsku uniju.


Deveti maj je i Dan Zlatnih ljiljana i ovom prilikom svim dobitnicima najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljani i Zlatna policijska značka čestitam njihov dan.

Nećemo i nesmijemo zaboraviti ove ljude koji su obilježili vrijeme koje je bilo najteže ali i najsjajnije u historiji Bosne i Hercegovine.

Ovaj deveti maj svojim danom obilježava i medijska kuća Radio Televizija Maglaj. Koristim se prilikom da čestitku uputim svim zaposlenicima koji uprkos ovom teškom vremenu nastoje doći do svojih slušalaca i gledalaca kada su sretni ili tužni, u nevolji ili sreći, dijeleći sa nama njihove sudbine i priče.

Sve najljepše i još mnogo dobrih rezultata u učenju i vladanju želim i učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Maglaj" u povodu njihovog dana.


Općinski načelnik
Mehmed Mustabašić,prof.