• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.05.2014

Ambasador Japana u BiH posjetio Općinu Maglaj

Na poziv Općinskog Načelnika Mehmeda Mustabašića, 7. maja 2014. godine, Nj. E. Ambasador Japana u BiH Hideo Yamazaki posjetio je Općinu Maglaj.
Nakon zvaničnog prijema, Općinski Načelnik sa saradnicima je održao sastanak sa Nj. E. Ambasadorom Yamazakijem i predstavio Općinu Maglaj te aktuelnu situaciju, poteškoće i planove za budući period.
Bila je to prilika i za razgovore o različitim mogućnostima i oblicima saradnje u oblasti ekonomije, obrazovanja, kulture i dr. te najavljen i skori posjet atašea za ekonomski razvoj i projekte.
Nakon radnog sastanka N. E. ambasador Yamazaki je održao predavanje za učenike maglajskih srednjih škola, na kome je Ambasador Yamazaki govorio o Japanu kroz istoriju, tradiciji i običajima Japana te o sadašnjoj situaciji u prijateljskom Japanu. Tom priliko učenici osnovne škole "Novi Šeher" su Ambasadoru uručili prigodne poklone za uspomenu na boravak u Maglaju.
Ostatak boravka Ambasador Yamazaki je iskoristio za obilazak dijela znamenitosti grada te posjetio restauriranu džamiju Kuršumliju i staru gradsku tvrđavu.
U srdačnoj atmosferi Ambasador se zahvalio na ukazanom gostoprimstvu.
Općinski Načelnik se takođe zahvalio Ambasadoru Yamazakiju i poželio da ovo ne bude njegov posljednji boravak u našem gradu.