• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  23.04.2014

Posjet proizvođačima jagodičastog voća i firmi H&H Fruit d.o.o. iz Bugojna

Dana 17.04.2014. godine predstavnici Općine Maglaj, zajedno sa 11 poljoprivrednih proizvođača jagodičastog voća sa područja općine Maglaj, su posjetili proizvođače s područja općine Bugojno. Isti dan je upriličen posjet reprocentru odnosno rasadnicima i hladnjačama firme H&H Fruit d.o.o. Bugojno. Navedena firma se bavi proizvodnjom sadnog materijala svih vrsta jagodičastog voća (malina, kupina, borovnica, ribizla, ogrozd, josta, jagoda, aronija i dr.) i vrši otkup jagodičastog voća i šumskih plodova. Otkup jagodičastog voća i šumskih plodova vrše na području cijele BiH, a skladište ih u hladnjače kapaciteta 3.000 tona, a radi se na proširenju kapaciteta na 5.000 tona.



Obilazak je organiziran u suradnji sa Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom odnosno g-dinom Adnanom Maličevićem i koordinatorom odjela za voće i povrće u projektu FARMA, USAID organizacije g-dinom Veliborom Trifkovićem.

Kao što je poznato, proizvodnja jagodičastog voća u regiji je u usponu, jer je potražnja na europskom i domaćem tržištu sve veća, pa tako rastu i potrebe za novim količinama ovog voća koje ima izrazito visoko nutritivna i ljekovita svojstva. Kod nas se probudio interes za ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje, što će u budućnosti doprinjeti smanjenju nezaposlenosti, razvoju ruralnih područja, te povećanju obrađenih zemljišnih površina. Važno je napomenuti da je samo u posljednje dvije godine na području općine Maglaj podignuto cca 60 dunuma jagodičastog voća.