• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  25.10.2011

O problemu pasa lutalica

Nakon što je stupio na snagu zakon kojim je zabranjena eutanazija pasa lutalica, a nije uspostavljen mehanizam koji bi osigurao uklanjanje tih životinja s ulica, brojni bh gradovi, među kojima je i Maglaj, suočavaju se sa problemom pasa lutalica.
Općina Maglaj je u proteklih pola godine sa ulica grada uklonila njih 122, ali je taj problem i dalje aktuelan.
U saradnji sa Kinološkim klubom “Pas” iz Tešnja, ovih dana očekuje se ponovno odvoz pasa lutalica iz Maglaja u azilantski centar u Tešnju, od kojih je općina Maglaj još prije desetak dana to zatražila, pri ponovnoj pojavi velikog broja pasa koji lutaju gradom.
Općina Maglaj čini sve što je u njenoj nadležnosti da se ovaj problem rješi, jer psi lutalice koji u ovo hladno vrijeme u čoporima hodaju ulicama grada nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i razumljiv je strah kod naših sugrađana, naročito kod djece, ali njihov odvoz u azilantski centar za sada je jedino rješenje koje zakon dozvoljava.
Sve ove aktivnosti sprovode se na osnovu Projekta o zbrinjavanju pasa lutalica u Maglaju i potpisanom ugovoru o finansiranju projekta između općine Maglaj i Kinološkog kluba “Pas”, koji je na snazi do 31.decembra tekuće godine.