• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.04.2014

PRO Budućnost - Boalova predstava u Maglaju

U sklopu Programa obilježavanja Dana Armije BiH i Dana oslobođenja Maglaja u II sv. ratu, u utorak, 15. 04. 2014. god., u kino-sali Doma kulture “Edhem Mulabdić” u Maglaju sa početkom od 13.00 sati održat će se zanimljiva kazališna/pozornišna predstava pod nazivom “Međa”.
Ova, Boalova predstava potlačenih (Theater of Opressed) je uvod za mlade osobe zainteresirane za transformacije sukoba, ne-nasilje, ljudska prava, suočavanje sa prošlošću te izgradnju mira u širem smislu. Ova specifična kazališna metoda nastala je prije 40-tak godina u Brazilu ( utemeljitelj Augusto Boal) i ima za cilj da publiku pretvori u aktivne učesnike predstave, a ne samo pasivne promatrače.

U predstavi glume mladi iz Gračanice, Teslića, Tešnja, Petrova i Maglaja. Naši srednjoškolci i aktivni članovi Omladinske novinske asocijacije Maglaj (ONA), Mirza Krzić i Amna Muhamedović, imaju vrlo zapažene uloge u ovoj, po mnogo čemu, vrlo interesantnoj predstavi.

Predstavu “Međa” s mladim glumcima je pripremao jedan od najiskusnijih trenera kazališta potlačenih u regionu, gosp. Vito Mitrić. Ovo je nastavak aktivnosti Boalovog kazališta potlačenih koje su organizirane širom BiH.
Vrijedno je spomenuti da je PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) četverogodišnji projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) na izgradnji pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH u čijem projektu se nalazi i općina Maglaj. Ova aktivnost se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Projekt provodi Catholic Relief Services (CRS) u partnerstvu s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka..

Predstava je besplatna za sve posjetitelje.