• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.10.2011

Druženje penzionera u povodu njihovog dana - 25. oktobra

U povodu 25. oktobra – Dana penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, u Maglaju je održano druženje penzionera, koje je bilo prilika i za razgovor o problemima ove populacije.
Tim povodu, u Maglaju su boravili predstavnici svih 12 udruženja koja djeluju na području Zeničko – dobojskog kantona, kao i Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera Federacije BiH, Hasan Topalović, direktor Zavoda PIO / MIO ZDK, predsjednik Upravnog odbora kantonalnog Saveza udruženja penzionera Hišam Terzić, predsjednik Općinskog Udruženja Mustafa Buljubašić, a u radnom dijelu je učestvovao i općinski načelnik Mehmed Mustabašić.

Ukazano je još jednom na težak materijalni i socijalni položaj najstarije populacije u Federaciji BiH, isplatu penzija koja je kod većine njih više milostinja nego pravo za njihov višedecenijski rad, jačanje organizovanja penzionera itd... Umjesto lijepih dana, kazali su, penzionerski dani su većini od njih obilježeni egzistencijalnim pitanjima, kako sastaviti kraj s krajem, obezbijediti ogrijev, lijekove, izmiriti obaveze.

U svjetlu problema sa kojima se suočavaju, penzionerima nije do slavlja, ali ipak skromno i dostojanstveno obilježavaju svoj dan i to od 1997.godine kada su organizovali mirne proteste na koje je izašlo više od 100.000 penzionera.

Općinski načelnik Mehmed Mustabašić istakao je općinsku podršku u radu Udruženja penzionera Maglaj, naglasivši da ona neće izostati ni u narednoj godini, jer je riječ o ljudima koji su svojim zanjem i radom gradili i branili Maglaj.
U povodu Dana panzionera, poželio im je dug život, zdravlje i bolje predstojeće dane.