• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  12.02.2014

Obavijest iz službe Civilne zaštite

Kao što je poznato u septembru/rujnu 1995. godine na potezu od gradskog mosta, groblja Orsopovac, Borika, te dijela Starog grada, djelovano je kasetnom municijom (kasetne bombe kb-1 „zvončići“) pri čemu je nekoliko osoba smrtno stradalo i teže povrijeđeno.
Iako je veliki broj ovih ubojnih sredstava pronađeno i uništeno na licu mjesta od strane pripadnika civilne zaštite u suradnji sa građanima spomenutog dijela grada, evidentno je da se ista i danas pronalaze i djeluju kao mine iznenađenja, zbog čega skrećemo pažnju svim onim koji imaju potrebu da koriste spomenute lokacije, iz bilo kojih razloga, da se kreću i obavljaju potrebne poslove veoma oprezno, a u slučaju pronalaska da ništa ne diraju, nego samo da dojave nakon čega ćemo žurno intervenirati.
Napominjemo da su područja po kojima je djelovano spomenutom municijom predviđeni za čišćenje koje će biti financirano od strane Norveške narodne pomoći (NPA) sektor za deminiranje, a trenutno se vrši izviđanje i prikupljanje potrebnih informacija i podataka koji će poslužiti za izradu projektne dokumentacije na temelju koje će deminerski timovi izvršiti čišćenje zagađenih površina. U ovom poslu će također biti postavljene upozoravajuće tablice na opasnost od kasetne municije.
Ovom prilokom se zahvaljujemo građanima na pomoći koju su nam pružili na terenu u vidu informacija i zamoljavamo ih da poštuju postavljene oznake sa napomenom da bi planirani poslovi na čišćenju zagađenih površina trebali biti urađeni u tekućoj godini.
Do okončanja spomenutih poslova zamoljavamo građanstvo na oprez iz sigurnosnih razloga.