• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.08.2024

Javni poziv (2) za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u svrhu sufinansiranja troškova liječenja maloljetnog djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta Općine Magla

 

Na osnovu člana 8. stav (2) Kriterija za utrošak sredstava iz Budžeta Općine Maglaj za 2024. godinu sa transfera „Elementarne nužne životne potrebe i/ili vanredne pomoći lica i porodica u stanju socijalne potrebe“ (Službene novine Općine Maglaj“, broj: 1/24) Općinski načelnik objavljuje:

 

JAVNI POZIV (2)

za podnošenje zahtjeva za dodjelu jednokratne novčane pomoći u svrhu sufinansiranja troškova liječenja maloljetnog djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta Općine Maglaj

 

 

I - PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet Javnog poziva je dodjela jednokratne novčane pomoći roditelju  u svrhu sufinansiranja troškova  liječenja maloljetnog  djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1.

 

II SREDSTVA ZA REALIZACIJU

Sredstva za realizaciju ovog Javnog poziva utvrđena su u Budžetu Općine Maglaj za 2024.godinu.

 

III - KRITERIJI ZA OSTVARIVANJE PRAVA

Kriteriji za ostvarivanje prava na jednokratnu pomoć iz člana 1. ovog Javnog poziva su: 

  1. Prebivalište na području općine Maglaj;
  2. Posjedovanje liječničkih nalaza utvrđenog oboljenja maloljetnog djeteta;

 

IV - DOKUMENTACIJA ZA PRIJAVU

Roditelj koji ispunjava kriterije za ostvarivanje prava iz Javnog poziva prilikom podnošenja zahtjeva na propisanom obrascu za ostvarivanje prava dužne su dostaviti i sljedeću dokumentaciju:

  1. Izvod iz matične knjige rođenih za maloljetno dijete;
  2. Uvjerenje o kretanju (obrazac PBA-4 original ili ovjerena fotokopija ne starija od 3 mjeseca), kao dokaz o prebivalište na području općine Maglaj najmanje 2 (dvije) godine, prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava;
  3. Nalaz i dokaz za liječenje dijabetesa tipa 1;
  4. Predračun ili račun troškova liječenja;
  5. Potvrda o otvorenom računu u banci. 

 

V-  PRILOG JAVNOM POZIVU

Prilog ovog Javnog poziva čine obrasci zahtjeva za ostvarivanje prava, OB-DT1 Obrazac se može  preuzeti na protokolu Općine Maglaj i službenoj stranici Općine Maglaj.

 

VI -  VISINA I NAČIN ISPLATE

Visinu isplate jednokratne novčane pomoći utvrdit će Komisija koju imenuje Općinski načelnik.

Način isplate jednokratne novčane pomoći utvrdit će odlukom Pomoćnik općinskog načelnika, u skladu sa članom 6. i 7. Kriterija za utrošak sredstava iz Budžeta Općine Maglajza 2024. godinu sa transfera „Elementarne nužne životne potrebe i/ili vanredne pomoći lica i porodica u stanju socijalne potrebe“ (Službene novine Općine Maglaj“, broj: 1/24).

 

VII IMENOVANJE KOMISIJE

Općinski načelnik imenovao je tročlanu Komisiju za pregled dokumentacije po prvom raspisanom Javnom pozivu od 18.07.2024.godine, koja će objediniti prijave iz oba Javna poziva te sačiniti rang-listu po redosljedu zaprimanja.

Isplata novčanih sredstava će se vršiti prema utvrđenoj rang listi, a do utroška sredstava planiranih u Budžetu za 2024. godinu.

Prijave dostavljati u koverti na pisarnicu Općine Maglaj ili putem pošte na adresu:

OPĆINA MAGLAJ

KOMISIJA ZA PREGLED DOKUMENTACIJE PO RASPISANOM JAVNOM POZIVU

sa naznakom „Javni poziv za sufinansiranje troškova  liječenja maloljetnog  djeteta oboljelog od dijabetesa tipa 1 iz Budžeta općine Maglaj  za 2024. godinu“

putem protokola općine Maglaj,

sa naznakom – NE OTVARATI-

 

Javni poziv ostaje otvoren 8 (OSAM) dana računajući  od narednog  dana od dana objavljivanja.

Nepotpune, neblagovremene i neuredne prijave neće biti uzete u razmatranje.