• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.05.2024

Općinski načelnik prisustvovao manifestaciji prijateljstva u Italiji

 

U Italiji je u periodu od 17. do 19. maja 2024. godine održana tradicionalna manifestacija prijateljstva između BiH i Italije u organizaciji Udruženja Ljiljan, koje okuplja građane BiH koji žive u pokrajinama Brescia,  Bergamo i Piacenza u Republici Italiji.

U okviru ranije potpisanog sporazuma o saradnji u oblasti sporta, kulture, turizma i ekonomije potpisanih između općina/gradova iz BiH i italijanskih općina Rogno, Angolo Terme, Costa Volpino, Sellero i Pian Camuno odnosno Tešanj, Zavidovići i Maglaj, Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, učestvovao je u programu manifestacije gdje je centralni događaj bio nastavak zajedničkih aktivnosti i proširenje sporazuma na nove općine: Darfo Boario Terme, Gianico i Sovere iz ove regije. U sklopu ceremonije potpisivanja sporazuma održan je sastanak načelnika bosanskohercegovačkih i italijanskih općina, te dogovorene nove aktivnosti i intenziviranje ove saradnje.

Već kao prva od aktivnosti, dogovoreno je potpisivanje sporazuma o saradnji osnovnih škola iz Maglaja i italijanskih škola iz ove regije kao dugoročnog povezivanja i razmjene iskustava i dobrih praksi.

U okviru manifestacije održana je i Smotra folklornih grupa iz dijaspore i Bosne i Hercegovine, a općinu Maglaj su predstavile grupe KUD Bijela Ploča i UG Cicmanka Novi Šeher. Učestvovalo je preko 200 učesnika iz BiH i dijaspore uključujući folklorne grupe iz Zavidovića, Jelaha/Tešnja i Maglaja, kao i i kulturno umjetnička društva iz Velike Britanije, Danske, Slovenije i dr.

Manifestacija je okupila načelnike općina/gradova Zavidovići i Maglaj, predstavnike  lokalnih italijanskih vlasti, predstavnike institucija BiH – Generalnog konzulata BiH u Milanu, Ministarstva Kantona Sarajevo, Svjetskog saveza dijaspore,  te brojne građane BiH koji žive u tom području.

Svi učesnici su prisustvovali i ceremoniji polaganja cvijeća u spomen-parku, Parku prijateljstva Italija-BiH „Cvijet Srebrenice“, podignutog od strane proaktivnog Udruženja Ljiljan i uz posebnu podršku Cristiana Molinaria, predsjednika općine Rogno, a u čijoj izgradnji je učestvovala i Općina Maglaj.

Ova dvodnevna manifestacija prijateljstva, kulture i tradicije bila je prije svega manifestacija jačanja odnosa između BiH i dijaspore, kao i manifestacija jačanja prijateljstva između BiH i Italije, zahvaljujući prije svega Udruženju građana Ljiljan kao glavnom organizatoru i nosiocu svih aktivnosti i dijaspori kao mostu saradnje između dvije prijateljske zemlje.