• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.05.2024

Održan 9. IT Challenge u Maglaju

 

Maglaj je u subotu bio mjesto održavanja 9. IT Challenge, nezvaničnog državnog takmičenja iz informatike. Blizu 300 mladih informatičara i njihovih mentora iz 20 gradova Bosne i Hercegovine bilo je prisutno na ovom poznatom takmičenju, koje iz godine u godinu prevazilazi granice. Organizator je mostarska kompanija NSoft, koja svoj ured ima u Maglaju, u suradnji sa Gimnazijom “Edhem Mulabdić” i Općinom Maglaj.

Općina Maglaj ITC je svrstala u projekte od značaja i bitnih za razvoj same lokalne zajednice. Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, učesnicima se obratio video porukom. „Ponosni smo što smo dio ovog događaja. Do iduće godine radit ćemo da napravimo najveći iskorak kada je u pitanju organizacija IT Challenge“, rekao je Općinski načelnik.

U finale se plasiralo 10 najboljih ekipa, od kojih je pet bilo iz Tuzle. Finalisti su na pitanja odgovarali Kahoot aplikacije, što je završnicu ITC učinilo posebno interesantnom. Prvo mjesto osvojila je ekipa PETLJANCI – Ibrahim Ibrišimović, Eldin Feukić i Nađa Ibeljić iz Elektrotehničke škole Tuzla, a prošle godine ova ekipa bila je šesta

Druga je bila ekipa TROJNI C iz Srednje škole „28.juni“ Istočno Novo Sarajevo – Sergej Ristić, Luka Gligorić i Ana Puhalo.

Na trećem mjestu takmičenje završila ekipa OFFSET – Ahmet Mahmutagić, Adin Softić i Davud Đerzić takođe iz Elektrotehničke škole Tuzla.

Pored diploma za učešće, tri najbolje ekipe dobile su i novčane nagrade od 2.000, 1.000 i 500 KM.

Dok je trajalo takmičenje, za profesore je organizovano druženje u Čabrinoj kafani, ručak, obilazak Starog grada, kao i posjeta muzejskoj postavci u Uzeir-begovom konaku i takmičenje u sklapanju LEGO kockica.