• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.11.2023

Obilježena trideset prva godišnjica oslobodilačke akcije Spahića gaj

 

Polaganjem cvijeća na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana i na spomen-obilježje Spahića gaj obilježena je godišnjica oslobodilačke akcije, koja se desila 17. novembra 1992. godine na tadašnjoj koti Simanov grob. Brojne delegacije odale su dužnu počast i prisjetile se šehida i poginulih boraca koji su stradali u toku ove oslobodilačke akcije.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako Maglaj nema pravo na zaborav.

„Septembarski dani otpora su manifestacija koja ima najveći značaj. Ponosimo se svojom časnom i herojskom odbranom. U najtežim uslovima smo sačuvali Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Samir Kujrić obratio se u ime Protivdiverzantnog voda (PDV) Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Maglaj.

„Mnogo je herojstva i upornosti trebalo da izdržimo i uzdignemo se  iznad naših gubitaka i ostvarimo najznačajniji uspjeh kojeg su do tada pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine postigli na ovom prostoru. Važno je spomenuti istinske heroje tog vremena, Senada Arifagića i Sauda Brkića, koji su ostavili ovdje svoje živote kako bi danas mi uživali u slobodi“, rekao je Kujrić.

Obilježavanjem trideset prve godišnjice oslobodilačke akcije Spahića gaj završena je manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95.“ Večeras je na programu javna tribina: „Novinarstvo u ratnim uvjetima“ koja će se održati u sali Općinskog vijeća Maglaj sa početkom u 18:30 sati.