• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  06.11.2023

Obilježena godišnjica formiranja prve maglajske brigade

 

Svečanom akademijom, koja je održana u kino-sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, obilježena je trideset prva godišnjica formiranja prve maglajske brigade.

Nedim Ibrahimefendić, predstavnik Udruženja „327.Viteška“ Maglaj, istaknuo je da ovaj datum obilježava jednu: epohu, vrijeme, događaje i sudionike.

„To je vrijeme kada nismo znali da li ćemo opstati. Odbranili smo svoje živote, svoju slobodu i zato danas obilježavamo Dan brigade. Tu vrijednu poruku prenose naši invalidi i demobilisani borci, koji svojim sjećanjima svjedoče o jednom herojskom vremenu“, rekao je Ibrahimefendić.

Nedžad Lokmić, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata rekao je da je dostojanstvo bilo prva linija odbrane BiH.

„Naša borba je bila pravedna. Istina je bila naše najjače oružje, a dostojanstvo prva linija odbrane. Maglajlije su velikog i hrabrog srca, patriote, ljudi koji svoju domovinu vole i nose u srcima i molim vas da zajedno na putu dokazivanja istine istrajavamo, da se borimo za bolji status populacije, koja je najzaslužnija za to što imamo državu i da nikada ne zaboravimo da su naši šehidi i poginuli branioci u amanet preživjelima ostavili suverenu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je ministar Lokmić.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, istaknuo je da se istina mora pričati, kako se ne bi ponovila historija.

„Mlađim generacijama moramo pričati istinu, kako se ne bi historija ponovila. Zahvalnost dugujemo svim pripadnicima brigade, koji su herojskom odbranom sačuvali jedinstvenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Povodom tridesete prve godišnjice formiranja prve maglajske brigade dodijeljene su „Zahvalnice“ Policijskoj stanici Maglaj i Munibu Jusufbašiću, „Plaketa“ je dodijeljena Ševalu Mulaliću, a posebna „Zahvalnica“ dodijeljena je posthumno Amiru Husukiću, jednom od najmlađih pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Također, dodijeljene su i nagrade za najuspješnije literarne radove.  Treću nagradu dobio je Davud Mačković iz Prve osnovne škole Maglaj, drugu nagradu dobila je Lamija Pepelar iz Osnovne škole „Novi Šeher“ i prvu nagradu dobila je Ajša Omerčić iz Osnovne škole „Maglaj“.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su učenici Paralelne muzičke škole: Maja Mešić, Azra Kalabić, Faruk Kolonić i Malik Ahmetbegović, te članovi Vojničkog orkestra Azahari Omersoftić i Adis Mujanović uz Saru Hadžišehić (violina) i Enu Blitović (vokal).

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana.