• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2011

Maglaj obilježio dva značajna datuma

Danas se obilježava 19. godišnjica od osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine i šesta godišnjica Drugog pješadijskog Rendžerskog puka Oružanih snaga.

Maglaj već tradicionalno u jednom danu obilježava dva značajna datuma. Prvi je 15. april - Dan Armije RBiH i 16. april, Dan Oslobođenja Maglaja od okupatora u Drugom svejtskom ratu.

Ova dva velika događaja obilježena su nizom manifestacija, a prigodan program je održan danas ispred Doma kulture "Edhem Mulabdić".

Svečanost je završila polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehidima, poginulim borcima/braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana i na spomen bistu Ibrišima Obralića.

Delegacija boračkih udruženja iz perioda `41-`45 i `92-`95 položit će cvijeće i na šehidsko mezarje Podborik, spomen ploču prvom šehidu Rifatu Abidoviću, spomen biste

Petru Dokiću, Sulejmanu Omeroviću i partizanska goblja Čakalovac i Novi Šeher.

Podsjećamo, Armija RBiH je formirana 15. aprila 1992. kao nosioc otpora agresiji 1992. godine. Prva jedinica oružanih snaga na maglajskom području formirana je u Kopicama 6. aprila 1992. godine, jedinica općinskog štaba TO-a 15. aprila a prva maglajska brigada 6. novembra 1992.