• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.09.2023

Ambasador Japana u BiH posjetio općinu Maglaj

 

NJ.E. Kinefuchi Masami, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, posjetio je danas općinu Maglaj i prisustvovao primopredaji vozila hitne medicinske pomoći koje su donirali JU Dom zdravlja Maglaj.

„Mi želimo odgovoriti potrebama građana Bosne i Hercegovine, na tome je zasnovan i ovaj projekat, koji će olakšati građanima općine Maglaj. Tu smo da realiziramo različite vrste projekata i da doprinesemo unapređenju života u Bosni i Hercegovini“, rekao je NJ.E. Kinefuchi Masami.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, zahvalio se na svemu što je Ambasada Japana učinila za Maglaj, te istaknuo projekte koje su do sada realizirali.

 „Ovo je značajan projekat za građane Maglaja, dva moderna vozila koja će itekako koristiti Domu zdravlja Maglaj“, naglasio je Općinski načelnik Maglaj.

Tanja Radoš-Kosić, ministrica Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, istaknula je da će projekat prije svega pomoći u spašavanju ljudskih života.

"Projekat je značajan iz mnogo razloga, ali najbitnije jeste da će pomoći u spašavanju ljudskih života. Japan sinonim za inovacije i predanost, a ovim putem su dokazali da su humani i odgovorni“, rekla je ministrica Radoš-Kosić.

Nejra Nalić-Medžić, direktorica JU Dom zdravlja Maglaj, kazala je da su ova vozila vrijedna za građane i unaprijedit će efikasnost pružanja pomoći pacijentima.

„Mi sa jednim vozilom mjesečno prelazimo između devet i deset hiljada kilometara, dovoljno govori kolika je naša potreba za ovakvom donacijom. Vozila su namijenjena za sanitetski i hitni prijevoz, te imaju opremu koja će doprinijeti životno ugroženim pacijentima“, istaknula je direktorica JU Dom zdravlja Maglaj.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini je nakon prijema u Općini Maglaj i obilaska JU Dom zdravlja Maglaj, posjetio i maglajsku Tvrđavu.