• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.05.2023

Maglaj ponudio svoju pomoć poplavljenim područjima u Krajini

Zbog poplava koje su proteklih dana pogodile područje Krajine, a imajući u vidu poplave sa kojim se suočila i općina Maglaj 2014. godine i njihove katastrofalne posljedice, kao i pomoć koju su pružili tih dana, između ostalih, i Krajišnici Maglaju, Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaja, kontaktirao je Elvedina Sedića, Gradonačelnika Bihaća, Armina Halitovića, Općinskog načelnika Bosanske Krupe i Nedžada Zukanovića, Općinskog načelnika Ključa i ponudio pomoć Općine Maglaj.

Gradonačelnik i općinski načelnici su se zahvalili na iskazanoj spremnosti Općine Maglaj i građana da pomognu stanovnicima u poplavljenim područjima i obavijestili da u ovom trenutku raspolažu potrebnim ljudskim i tehničkim resursima. Međutim, istaknuli su da će se, ukoliko bude potrebno, obratiti za pomoć Općini Maglaj nakon povlačenja rijeka u svoja korita, kada slijedi čišćenje i isušivanje poplavljenih objekata.

S tim u vezi, Općina Maglaj obavještava građane i privredne subjekte da mogu ustupiti pumpe za ispumpavanje vode i uređaje za isušivanje prostorija na korištenje službama civilne zaštite u poplavljenim područjima putem Općinske organizacije Crvenog križa Maglaj. Također, Crveni križ prikuplja: čizme, konzerve sa hranom, alat i dezinfekciona sredstva koja će biti upućena na poplavljena područja.

Općinski načelnik Maglaja se zahvaljuje građanima koji su mu se javili i ponudili svoju pomoć u Krajini kako bi pomogli stanovnicima Bihaća, Bosanske Krupe, Ključa i drugih poplavljenih područja. Kako bi Služba civilne zaštite Općine Maglaj imala imena i kontakte zainteresovanih, obavještavamo da se evidentiranje građana za eventualni odlazak na poplavljena područja i učešće u akciji čišćenja objekata vrši u prostorijama Općinske organizacije Crvenog križa Maglaj (Vatrogasni dom Maglaj).

Općinski načelnik Maglaja je pomoć Općine Maglaj ponudio i Gradu Prijedoru i Općini Novi Grad, koji se, također, ovih dana bore sa poplavama.