• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.04.2023

Općina Maglaj i USAID/INSPIRE potpisali ugovor u okviru podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa

 

Općina Maglaj i USAID/INSPIRE danas su potpisali ugovor o zajedničkom finansiranju, u okviru podrške marginaliziranim grupama žena i pripadnicima drugih marginaliziranih grupa.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, zahvalio se na podršci koja će doprinijeti razvoju samostalnih biznisa.

„Ovaj projekat je značajan, jer će doprinijeti u razvoju samostalnih biznisa. Općina Maglaj je u Budžetu za 2023. godinu planirala određena sredstva i zajedno sa USAID-om ćemo raspisati javni poziv. Na osnovu usaglašenih kriterija ćemo odabrati buduće korisnike. Vjerujemo da će to biti samoodrživi biznis“, rekao je Općinski načelnik Maglaj.

Dunja Škaljo, zamjenica direkora programa USAID/INSPIRE istakla je da je Općina Maglaj među deset jedinica lokalne samouprave, koje su u novom ciklusu podrške.

„Vlada SAD-a je u augustu 2020. godine pokrenula program podrške ljudskih prava, kako bi unaprijedila institucije vlasti i građane. U proteklom ciklusu podrške, podržali smo deset jedinica lokalne samouprave, gdje smo udruženim sredstvima podržali osnivanje i razvoj oko sedamdeset biznisa u BiH, koje danas uspješno vode žene. U  novom ciklusu podrške, koji je trenutno aktuelan, podržavamo novih deset jedinica lokalne samouprave, među kojima je i Općina Maglaj“, rekla je zamjenica direktora programa USAID/INSPIRE.

U narednom periodu, slijede dogovori oko raspisivanja javnog poziva, te pružanje podrške za pokretanje samostalnog biznisa.