• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.04.2023

Obilježen Dan Armije R BIH i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

 

Svečanom akademijom, koja je održana u kino-sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, obilježen je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu.

Nedim Ibrahimefendić, predstavnik Udruženja „327. Viteška“, istaknuo je da borba za istinu o Armiji Republike Bosne i Hercegovine svaki dan postaje sve značajnija.

„Priča o Armiji Republike Bosne i Hercegovine, nije samo priča o snazi običnih ljudi koji žele da žive u svojoj domovini, nego i priča o stalnoj borbi za istinu o našem stradanju. Borba za istinu svakim danom postaje sve značajnija i u njoj moramo učestvovati svi. Današnji dan nije samo podsjetnik na žrtve koje smo podnijeli, nego i jasna poruka da je naša domovina, mir i sloboda, trajna vrijednost koju znamo čuvati“, istaknuo je predstavnik Udruženja „327“ Viteška.

Jasminka Šehić, predstavnica Udruženja „UABNOR“ Maglaj rekla je da  mlađe generacije treba učiti da istražuju, čitaju i pamte.

„Da naš Maglaj nije oduvijek živio antifašističkim i slobodarskim duhom, ne bi Minka Suljaković, unuka Ibrišima Obralića, našeg  prvoborca, bila u Armiji Republike Bosne i Hercegovine i poginula u agresiji 1992. godine. Mnogo je sličnih priča oko nas i koliko god bilježili, svjesni smo da će mnoga herojstva Maglaja, iz oba rata ostati nezapisana. Učimo mlađe generacije da istražuju, čitaju i pamte“, rekla je predstavnica Udruženja „UABNOR“ Maglaj.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, istaknuo je da se za Bosnu i Hercegovinu uvijek vrijedi boriti.

„Da nismo vjerovali da je moguće odbraniti državu, danas je ne bismo imali. Bosna i Hercegovina nije savršena, ali je ipak naša i jedina koju imamo. Za nju se vrijedi boriti i vrijedi vjerovati ljudima koji se za nju iskreno i danas bore. Takvih ima dovoljno, i bit će ih sve dok je države. Svijetla lica poklonite se svim: očevima, sinovima, majkama, sestrama, bližoj i daljoj familiji koji su domovini dali najviše što su mogli, a to je život“, istaknuo je Općinski načelnik Maglaj.

U muzičkom dijelu programa učestvovao je mali hor Osnovne škole „Maglaj“, dok su se prigodnim sadržajima predstavili JU Dječiji vrtić Maglaj i Lejla Kadušić, učenica Gimnazije „Edhem Mulabdić“.

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na: Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića. Nakon akademije, delegacije su položile cvijeće na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata i spomenik Čakalovac.