• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.02.2023

Obilježen Dan nezavisnosti BiH

 

Svečanom akademijom, koja je održana u kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“, obilježen je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, istaknula je da se budućnost države nalazi u povezivanju i razumijevanju.

„Potrebna nam je moderna i demokratska država, koja će moći odgovoriti izazovima savremenog doba i potreba građana, jer samo tako će nove generacije moći planirati budućnost u svojoj zemlji. Budućnost naše države je u povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze, ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju demokratskog društva, utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj napretka za sve. To je naš dug prema svim generacijama“, istaknula je predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj.

U ime Općinskog načelnika Maglaj, obratila se Eldina Mehinagić, rukovodilac Službe za boračko-invalidsku i socijalno zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti.

„Neka ti je sretna, još jedna godina nezavisnosti Bosno i Hercegovino, budi i ostani, svoja na svome. Uz tebe će uvijek biti oni, koji će te čuvati u pjesmama, sportskim pobjedama i voljeti te kao jednu i jedinu domovinu“, poručila je Mehinagić.

Semiz Nalić, predsjednik Udruženja „RVI“ Maglaj, istaknuo je da i nakon 31 godinu, sjećanja su živa.

„Dan nezavisnosti je za našu domovinu i građane, veličanstven dan. Prvi mart 1992. godine je dan koji se ne zaboravlja i danas su sjećanja živa. Na referendumu se veliki broj građana izjasnio za nezavisnu, suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. Mi ne bismo bili ono što jesmo, da smo tada izabrali potčinjavanje. Bosna nije pokleknula, uspjela se odbraniti“, rekao je Nalić.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su: Benisa Hasić, mali hor Osnovne škole „Maglaj“, JU Dječiji vrtić Maglaj, dok se prigodnim recitalom predstavila Asja Đuhera.

Prije svečanog programa, delegacije su položile cvijeće na: Trg Alije Izetbegovića, spomen-obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik, spomen-obilježje civilnim žrtvama rata, spomenik Čakalovac, Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.