• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  08.02.2023

Slobodna Bosna: Ahmetlić gradi najveće fabrike masivnog namještaja u BiH!

 

Vlasnik Hifa Petrola Hajrudin Ahmetlić postaje respektabilan ulagač u drvnoj industriji, a na području Maglaja planira investirati oko 20 miliona maraka i uposliti više stotina novih radnika. Ovih dana objavljeno je da je kupio firmu za proizvodnju premium masivnog namještaja InterProcess Tešanj i firmu Mobello u Sloveniji. U narednih nekoliko godina u InterProcessu u izgradnju i opremanje najveće fabrike masivnog namještaja u BiH, na području Maglaja, planira investirati oko 20 miliona maraka i uposliti više stotina novih radnika. Naime, u Maglaju na zemljištu površine 12.549 m2 u Poslovnoj zoni Liješnica, čiji je vlasnik Hajrudin Ahmetlić, planirana je izgradnja tvornice namještaja. U toku su postupci oko izdavanja potrebnih dozvola. Kao jedan od najvećih prerađivača hrastovog i plemenitog drveta u Jugoistočnoj Europi, „Interprocess“ je i najveći proizvođač hrastovih lijepljenih ploča u Bosni i Hercegovini. Ahmetlić je pored prometa naftom, ulagao i u metalnu industriju i poljoprivredu. 

Zanimljiva je činjenica da je Izudin Ahmetlić, rođeni brat Hajrudina Ahmetlića, pored naftnog biznisa, iskoračio u građevinsku industriju. Izudin Ahmetlić je prije nekoliko godina kupio LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore LB. 

Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL - kompanija kćerka HIFA OIL, postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema LB.Profile na tržištu Bosne i Hercegovine. 

"Naša prva inozemna strateška akvizicija omogućit će nam da EURO ROAL kao lider u BiH za distribuciju aluminijskih, Inox a sada i PVC profila, osim jačanja pozicije na domaćem tržištu, još snažnije nastupi na tržištima regije i EU. Ovo je naša sedma kompanija kćerka i prva u Njemačkoj, a koja već duže od 50 godina razvija sisteme za prozore i vrata, s ogromnom kompetencijom, vrhunskom tehnologijom i akumuliranim znanjem. Nakon ove akvizicije ništa više neće biti isto. Naš cilj su domaće, regionalno i evropsko tržište s jakom HIFA OIL i s našim tehnološko-superiornim kompanijama kćerkama. Ovom prilikom, zahvalio bih se timovima HIFA OIL i EURO ROAL-a, kao i menadžmentu LB.Profile, koji su zajedno u relativno kratkom vremenu uspješno priveli ovu veoma zahtjevnu akviziciju", kazao je Izudin Ahmetlić vlasnik i direktor tešanjske kompanije HIFA OIL. 

 

 

 

Izvor: Nezavisni informativni portal Slobodna Bosna (www.slobodna-bosna.ba/vijest)