• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  21.01.2023

Obilježena 29. godišnjica bitke za Pazarić

 

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Liješnici i spomen-obilježje na Pazariću, obilježena je godišnjica bitke za Pazarić, koja se desila 21. januara 1994. godine. Brojne delegacije odale su dužnu počast i prisjetile se šehida i poginulih boraca koji su stradali u toku akcije.

Mirsad Mahmutagić, Općinski načelnik Maglaj, rekao je kako se mora pričati o herojskoj i časnoj borbi pripadnika Armije R BIH.

“Mi još uvijek koristimo jako oružje, a to je istina. Moramo uvijek prenositi istinite činjenice, posebno na ovim značajnim datumima, a koje se tiču agresije na BiH. Važno je pričati o herojskoj i časnoj borbi pripadnika Armije R BIH, gdje god da se nalazimo. Uvijek možemo poručiti da nas ima dovoljno hrabrih da ovu državu gradimo i branimo”, rekao je Općinski načelnik.

Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, rekao je da se u periodu agresije na BiH branio život, identitet, kultura i vjera.

“Ova pobjeda koja je ostvarena, kao i mnoge druge, predstavlja odbranu države. Nismo branili samo goli život, jer da smo htjeli braniti samo to, mogli smo ga spasiti tako što bismo izašli izvan ove države. Mi smo branili svoj život, identitet, kulturu, vjeru, što nikome ne bi trebalo smetati", rekao je Nevres ef. Hodžić. 

Nedim Ibrahimefendić, predstavnik Udruženja “327. Viteška”, istaknuo je da se akcija izvela u teškim trenucima opsade Maglaja.

“Akcija na Pazariću izvedena je na današnji dan 1994. godine u ranim jutarnjim satima, kada se agresor najmanje nadao. To su bili teški trenuci opsade Maglaja, kada su svi bili gladni i žedni, te živjeli dan pod dan. Upravo zbog toga je veličina ove bitke još veća”, rekao je Ibrahimefendić.

Mirsad Bajrić i Izet Hadžić, učesnici bitke za Pazarić, održali su čas historije i opisali detaljno tok borbe 21. januara 1994. godine.