• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.10.2011

Potpisan Ugovor o realizaciji prve faze projekta "Poboljšanje upravljanjem otpadom u opštinama Doboj i Maglaj"

U Doboju je potpisan Ugovor između predstavnika češke firme Geotest Brno i partnera iz Bosne i Hercegovine – opština Maglaj i Doboj i Lokalne akcione grupe regije Doboj, o realizaciji značajnog projekta iz oblasti unaprijeđenja kvalitete života, ekologije i upravljanja otpadom.
Projekat pod nazivom “Poboljšanje upravljanja otpadom u opštinama Doboj i Maglaj”, vrijedan je gotovo 800 hiljada eura.
Projektom bi, na području općine Doboj trebala biti smještena regionalna deponija za 14 općina. «Cilj je da u Maglaju počnemo sa sanacijom deponije Nekolj, da uklonimo divlje deponije i opremimo Komunalno javno društvo potrebnom mehanizacijom za odvoz smeća, presama i kontejnerima – dakle, svime onim što bi omogućilo kvalitetniji odvoz otpada iz Maglaja”, istakao je općinski načelnik Mehmed Mustabašić.



Pored navedenog, prioritet je i osiguranje postojećih odlagališta kao i sanitarno i odvojeno odlaganje otpada i njegova reciklaža.
Svečanosti potpisivanja su prisustvovali : Ambasador Češke Republike u BiH Tomaš Szunyog, potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, načelnici općina Maglaj i Doboj Mehmed Mustabašić i Obren Petrović, predstavnik firme Geotest Brno Zdenek Železny, direktor firme Geotest Sarajevo Damir Kasum, izvršna direktorica LAG regije Doboj Maja Mišić, Edin Hrapović –kancelarija LAG Maglaj.
U ovom projektu finansijski učestvuje i općina Maglaj sa sredstvima od blizu 60 hiljada KM.
Nakon potpisivanje Ugovora u Doboju, češki ambasador Tomaš Szunyog je posjetio i općinu Maglaj, gdje je sa općinskim načelnikom Mehmedom Mustabašić obišao grad i upoznao se sa trenutnim projektima koji se u Maglaju realizuju te planovima za naredni period.



Odlukom Vlade Republike Češke, Bosna i Hercegovina je jedna od pet prioritetnih zemalja gdje će se usmjeriti razvojne saradnje Republike Češke u periodu 2010 – 2017. godina.