• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  05.05.2022

Obilježen 4. maj- Dan ratnih vojnih invalida općine Maglaj

 

Povodom 4. maja- Dana ratnih vojnih invalida općine Maglaj položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana. Prisutnima se obratio načelnik općine Mirsad Mahmutagić, koji je zamolio Udruženje da što češće obilaze ratne vojne invalide.

„Izabrali ste s razlogom 4.maj, nema razloga da se taj datum ne ozvaniči. Ono što bih vas zamolio kao Udruženje da što češće obilazite ratne vojne invalide, borce. Ja kroz ovaj posao obilazim i vjerujte mi, nije ljudima uvijek potrebna neka pomoć, nego je često potrebna topla riječ. Vjerujte da će se svi obradovati kada ih posjetite. Ja sam na raspolaganju onoliko koliko su moje mogućnosti kao načelnika“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Predsjednik Skupštine Nedžad Ahmetbegović kazao je da su se ratni vojni invalidi prije 28 godina prvi put organizovali u borbi za svoja prava.

„Na današnji  dan 1994. godine u kino Sali je održana prva sjednica Skupštine RVI Maglaj. Već tada, u toku ratnih dejstava, ratni vojni invalidi su se organizovali i željeli se boriti za svoja prava. Nakon rata udruženje djeluje, rada i postoji. Mi smo nastojali da desetak godina iza rata ostanemo na okupu, boreći se za svoja egzistencijalna prava, ona osnovna. Borba traje dok smo živi. Kroz sva naša druženja, zajedniče susrete stvorila se ideja  da napravimo zvaničan dan koji bi se zvao Dan ratnih vojnih invalida. Pokrenuli smo inicijativu da dobijemo zvanični datum i tad smo se opredijelili da bude 4. maj kada je održana prva Skupština“, istakao je Ahmetbegović.

Povodom ovog značajnog dana, načelnik Mahmutagić i predsjednik Udruženja Semiz Nalić posjetili su nekoliko težih ratnih vojnih invalida.