• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  18.04.2022

„LINK-mreža za lokalni nisko-karbonski razvoj“

 

Predstavnici Centra za ekologiju i energiju Tuzla i Općine Maglaj održali su sastanak o pristupanju projektu LINK mreže i uključivanju u Mreže lokalnih zajednica (LINK.net) kao inicijalne ulazne faze u dugotrajnom procesu energetske tranzicije.

Projekat LINK mreže bi u budućem periodu predstavljao jezgro novog održivog modela energetske tranzicije za cijelu BiH, jer su u njemu ključne lokalne zajednice i privreda. Ovo je prvi ovakav projekt u BiH i u regionu i stoga će se tokom njegove realizacije testirati različiti metodološki pristupi.

Članice LINK mreže planiraju učestvovati u rješavanju problema energetskog siromaštva u lokalnoj zajednici i realizaciji projekata proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Ekspertni tim će pružati podršku prilikom izbora i implemetacije modela finansiranja projekata OET (obnovljive energetske tranzicije), posebno primjenom inovativnih modela koji omogućavaju uključivanje građana i lokalnih preduzeća. U započetom procesu vezanom za energetsko siromaštvo u lokalnim zajednicama, članicama LINK mreže, sarađivati će se sa službama za socijalni rad, zajednički razviti metodologiju, te pokušati  pružati pomoć najugroženijim porodicama.

Trenutne članice LINK mreže su općine Teslić, Tešanj, Gračanica, Šamac i Lopare.

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, realizuje aktivnosti projekta „LINK-mreža za lokalni nisko-karbonski razvoj“u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll.