• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2022

Obilježen Dan Armije RBIH i Dan oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu

 

U Maglaju su danas na dostojanstven način obilježena dva značajna datuma, 30 godina od formiranja Armije R BiH i 77 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Održana je  svečana akademija na kojoj su se prisutnima obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić, Nedim Ibrahimefendić u ime Udruženja boraca „327.Viteška“ i Azur Smajić ispred UABNOR-Maglaj.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je  su oba perioda pokazala da je Maglaj uvijek bio na pravoj strani.

„Tamo gdje je četrdesetih stala jedna generacija antifašista, devedesetih je nastavila druga. Oba ova perioda pokazala su da je naš Maglaj uvijek bio na pravoj strani, strani antifašizma, istinske borbe za sve njegove građane. Upravo zbog toga s pravom je jedan od herojskih gradova, gradova multikulture i tolerancije. Maglaj smo gradili i gradit ćemo i dalje za sve one koji ga vole i osjećaju svojim“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Nedim Ibrahimefendić istakao je:“ Dan Armije RBIH je dan iskrenog ponosa, sjećanja na cijenu slobode, ali i obaveze svakog od nas da čuva i prenosi tu poruku.  Često korištena floskula u potrebi pamćenja i njegovanja sjećanja na period 1992-1995.godina zapravo progovara o antifašizmu kao trajnoj vrijednosti BiH , očuvanju vlastitog identiteta i njegovanja samopoštovanja.“

„Armija koja se rodila iz naroda, nastala je iz potrebe za mirom. Uvijek s ponosom ističemo da je Armija RBIH bila odbrambeno-oslobodilačka i antifašistička, koja je branila sve narode i građane međunarodno priznate RBIH i one vrijednosti hiljadugodišnjeg života na teritoriji BiH“, kazao je Smajić.

U prigodnom programu učestvovali su članovi benda „Albatros“, te učenici maglajskih srednjih škola Benisa Hasić, Irhad Mahmić, Anes Karabegović, Mahir Rešidović i Lejla Kadušić.

Prije akademije položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.