• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.04.2022

Predstavljena inicijativa "Most mira" u Maglaju

 

Danas je u Maglaju predstavljena inicijativa „Most mira“ u prisustvu ambasadora Slovačke Republike u BiH NJ.E. Martina Kačo, zamjenika šefa Misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanini, zamjenika rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat i načelnika općine Mirsada Mahmutagića. Sastanku su prisustvovali pomoćnik federalnog ministra prostornog uređenja Zdravko Buljeta, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona ministar Spahija Kozlić, službenik Misije OSCE-a u BiH Alen Ćosić, te pomoćnica načelnika općine Žepče Brigita Lovrić.

Razgovarali su o ulaganju međunarodne zajednice u infrastrukturne projekte, a poseban akcenat stavljen je na izgradnju „Mosta mira“ koji bi spojio Fojnicu/Bradiće s Krsnim Poljem/Ulišnjakom, te tako simbolički i fizički povezao sva tri naroda koji žive na prostorima općina Maglaj i Žepče.

Dmitry Iordanini, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH kazao je da će most biti jedan od simbola grada.

„Mi smo vrlo ponosni na to da Misija OSCE-a u BiH preko naše kancelarije u Maglaju, bila jedan od incijatora gradnje ovog mosta. Mi smo gledali da ovaj most koji bude izgrađen gotovo na istom mjestu na kojem je bio i prije rata može postati utjelovljenje nekom normalnom životu svima, ne samo u Maglaju nego i drugim dijelovima BiH. Radujem se da će zaista to biti jedan od simbola grada, kao što je to aleja platana“, kazao je Iordanini.

Stephen Kinloch Pichat, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH istakao je da projekat „Most mira“ ima važnosti na više načina.

„Projekat 'Most mira' je simboličan, ali isto tako i važan na više načina. Naime, 30 godina nakon rata u BiH jako je bitno ukloniti prepreke. Međutim, jednako tako i smanjenje vremena potrebnog da bi se prešla rijeka Bosna itekako može doprinijeti i ekonomskom razvoju“, kazao je Kinloch Pichat.

Martin Kačo, ambasador Slovačke Republike u BiH kazao je da ulaganje danas zapravo znači ulaganje u budućnost.

„Završili smo prvu pripremu, tehničku fazu projekta 'Most mira' koji spaja tri općine, a koje su tokom zadnjeg rata u BiH bili u veoma teškom položaju. Slovačka je uvijek bila ovdje prisutna u vojnom smislu, naši vojni inžinjeri su bili zaduženi za rekonstrukciju mostova, cesta, deminiranja i tako dalje. Za nas je bilo prirodno da podržavamo ovakav projekat, jer ima posebnu važnost. Ulaganje danas znači ulaganje u budućnost“, kazao je ambasador Kačo.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je: „Sastav delegacije govori o ozbiljnosti tog projekta. Koliko god mi ovdje željeli ići u realizaciju projekta, vrlo značajan je i od strane međunarodne zajednice. Sam naziv 'Most mira' daje na značaju.“

Nakon sastanka posjetili su Udruženje građana „Fojničani“ gdje je Davor Šupuković prezentirao značaj projekta izgradnje mosta, te predstavio rad udruženja. Na kraju svi zajedno su posjetili planiranu lokaciju „Mosta mira“.