• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.04.2022

Otvorena izložba "25 za 25" u holu srednjih škola

 

U organizaciji Centra za socijalni rad Maglaj i Ambasade SAD-a u BiH otvorena je izložba fotografija „25 za 25“ u holu srednjih škola. Izložba predstavlja 25 životnih priča mladih ljudi rođenih 1995.godine kada je uspostavljen mir u Bosni i Hercegovini. Njihove priče iskazane fotografijom, inspirativan su primjer da su mladi nosioci kvalitetnih promjena u društvu i da imaju viziju za budućnost BiH, da žele i vjeruju u sebe i bolje sutra. Prisutnima se obratila direktorica Centra za socijalni rad Svjetlana Zamboni, koja je poručila da su mladi sadašnjost ali i budućnost.

„Na samom početku upućujem iskrene čestitke kolegama i učenicima povodom Dana Gimnazije „Edhem Mulabdić“ sa željom da nastave nizati uspjehe i promovisati općinu Maglaj širom BiH i regiona. Zahvaljujem se školama na ustupljenom  prostoru za postavku izložbe i moram naglasiti da je s ciljem odabran hol srednjih škola. Upravo ovdje se nalazi epicentar mladosti, vulkan ideja, te inkubator budućih kadrova koji su budućnost ove zemlje i njen glas u društvenim, političkim, ekonomskim i drugim prilikama naše domovine. Vi mladi ljudi, naša ste sadašnjost i budućnost. Zajedničkim snagama se moramo boriti da vaša budućnost bude sigurnija, jača, zdravija i kvalitetnija. Nemojte izgubiti kompas i volju da ostanete u BiH, nego njenu budućnost branite obrazovanjem i željom za uspjehom.Neka vaša mladost i želja za obrazovanjem budu pokretači novih i boljih ideja“, istakla je Zamboni.

Izložbu je otvorila savjetnica za odnose s javnošću ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Allyson Algeo.

„Na ovom projektu počeli smo raditi u godini obilježavanja 25 godina mira u BiH. Ideja je bila istaći razmišljanja i iskustva 25 mladih ljudi, rođenih kada je rat završio. Iako je pandemija odgodila naš dolazaka u Maglaj, danas smo tu i konačno imamo mogućnost predstaviti izložbu uživo. Ove priče pokazuju stvarnost života za mlade odrasle osobe u BiH“, kazala je Algeo.

U ime Gimnazije „Edhem Mulabdić“ obratila se prof.Adisa Begić.

„Izuzetna mi je čast što smo domaćini ove značajne izložbe koja mladim ljudima pruža priliku da iznesu svoje poglede na svijet u kojem žive i ispričaju svoje priče. Nadamo se da će ova izložba pomoći našim učenicima da odluče da ostanu i da se bore za promjene u našoj državi“, kazala je prof.Begić.