• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.02.2022

Svečano obilježen Dan nezavisnosti BiH

 

Prigodnom Akademijom obilježen je 1. mart- Dan nezavisnosti BiH u Maglaju. Prisutnima su se obratili Semiz Nalić u ime boračkih organizacija, Svjetlana Zamboni predsjedavajuća Općinskog vijeća i Mirsad Mahmutagić načelnik općine.

Semiz Nalić kazao je: "Neka je lahka ova bosanska zemlja svima onima koji za nju život položiše. Neka je ponos i čast onima koji na bilo koji način dadoše doprinos u odbrani nam jedne i jedine Bosne i Hercegovine."

Svjetlana Zamboni istakla je da su svjetlo BIH buduće generacije koje dolaze.

"Kad razmišljamo o perspektivi države, moramo imati u vidu da se mržnja ne može pobijediti mržnjom, da mrak nećemo i ne možemo pobijediti mrakom, da nam trebaju vrijednosti višeg nivoa, da se na mržnju mora odgovoriti razumom, tolerancijom i ljubavlju, a da bi se mrak pobijedio, mora se unijeti svjetlo. Naše svjetlo ste upravo vi, naše buduće generacije koje svojim radom, znanjem, hrabrošću i prkosom možete unaprijediti našu Bosnu i Hercegovinu", naglasila je Zamboni.

Načelnik općine kazao je kako je ljubav prema domovini jača i veća od svega što se protiv nje poduzima.

"Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svim koji su svojim životom branili državu Bosnu i Hercegovinu i osigurali njen opstanak. Bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i teritorijalni integritet, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine niti nas na ovim prostorima. Sretan sam zbog toga što toj generaciji Bosanaca i Hercegovaca, nama i novim naraštajima niko ne uspjeva ubiti ljubav prema vlastitoj domovini, jer je ljubav prema njoj jača i veća od svega onog što se protiv nje poduzima", kazao je načelnik Mahmutagić.

Snažnu poruku o značaju ostanka u BiH i Maglaju kroz svoja životna iskustva podijelili su Admira Mulalić, Adi Softić, Mahir Bajrić, Ahmed Cvrčak, Sanjin Šabanović, Maida Čičkušić-Burajić i Edina Međić.

Motivirajućim pjesmama o BiH predstavili su se članovi hora OŠ"Maglaj", a Udruženje mladih "Pod našom tvrđavom-Sub Castro Nostro" izveli su performans "Stihovi BIH".