• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  17.02.2022

Obavještenje

 

Obavještavaju se korisnici boračke-egzistencijalne naknade do 57 godina starosti koji u 2022.godini, navršavaju 57 godina starosti, da su obavezni odmah po navršenim godinama života, javiti se u nadležnu boračku službu radi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na federalnu egzistencijalnu naknadu i to sve sa propisanom pratećom dokumentacijom.

Ističemo da nadležna služba ne može u ime i za račun branitelja podnositi takvu vrstu zahtjeva iz razloga što je to nedopustivo, ali i to što nije upoznata sa datumima rođenja velikog broja korisnika navedenih naknada.

Također, ističemo da ne postoji mogućnost uvezivanja rješenja između kantonalne i federalne egzistecijalne naknade, jer to isključivo zavisi kada demobilisani branitelji/korisnik podnese zahtjev radi priznavanja prava.

Korisnici navedene vrste naknada su obavezni voditi računa o promjenama koje su od uticaja na korištenje i prestanak prava, a što je jasno definisano u rješenjima koja su zaprimili i na osnovu kojih koriste boračku-egzistencijalnu naknadu.