• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.02.2022

Okončan projekat “Modernizacija energetski efikasne i ekološke javne rasvjete u općini Maglaj “ koji su zajednički sufinasirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Maglaj

 

U okviru projekta: “Modernizacija energetski efikasne i ekološke javne rasvjete u općini Maglaj“ koji su zajednički finansirali Fond za zaštitu okoliša FBiH i Općina Maglaj, 31.01.2020. godine su okončane sve aktivnosti predviđene projektom i realizirane mjere energijske efikasnosti javne rasvjete na području općine Maglaj – te provedene mjere energijske efikasnosti održivog i okolišno prihvatljivog upravljanja energijom i uvođenja cjelovitog sistema upravljanja energijom.

U cilju provođenja mjera zaštite okoliša, smanjenju troškova javne rasvjete i sveukupnog unapređenja kvaliteta životnih uslova građana općine Maglaj, Općina Maglaj je kandidovala i realizovala projekat “Modernizacija energetski efikasne i ekološke javne rasvjete u općini Maglaj “ , a svjesni stanja i neophodnosti primjene principa energetske efikasnosti i u javnom sektoru.

Ukupna vrijednost projekta je 97.522,93 KM od čega su sredstva sufinasiranja Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH,  55.300,00  KM.

Općina Maglaj je u okviru realizacije programa “Green Economic Development”, finansijski podržanog od strane United Nations Development Programme in BiH (UNDP BiH), prethodno izradila detaljan energetski pregled sistema javne rasvjete i shodno preporukama ovog dokumenta, kandidovala preporučene mjere.

Posebno je značajno nastojanje i pomoć Fonda za zaštitu okoliša FBiH u pravcu podrške razvoju lokalnih zajednica u pravcu ispunjenja ciljeva iz Strategiji zaštite okoliša FBiH, kroz održivo i okolišno prihvatljivo upravljanje energijom, te uvođenje cjelovitog sistema upravljanja energijom u skladu sa standardom EN ISO 50001.