• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.06.2013

Mjesec juni - Dan rijeka

Shodno inicijativi da se mjesec juni proglasi mjesecom rijeka Dunavskog sliva odnosno Sliva rijeke Save, i cijeneći sve blagodati koje nam pružaju naše rijeke, Općina Maglaj, zajedno sa Sportsko ribolovnim društvom “Bosna“ Maglaj, Kajak kanu klubom “Maglaj“ i Radio televizijom Maglaj će obilježiti ovaj mjesec slijedećim aktivnostima:

- provođenjem kampanje u mjesecu junu, kroz emitovanje promotivnog sadržaja o značaju i mjerama očuvanja rijeka na području općine i šire. Kampanje će se odvijati kroz emitovanje priloga na lokalnoj RTV Maglaj a time i na platformi Moja TV, odnosno na oficijelnoj stranici Općine Maglaj www.maglaj.ba.

- u subotu ( 22.06.2013.) Sportsko ribolovno društvo - SRD "Bosna"– Maglaj- organizuje takmičenje Društva za sve kategorije svojih članova , a u nedelju ( 23.06.2013.) - na Ribarskoj stazi , podjelu priznanja najuspješnijim takmičarima i takmičarkama te druženje uz zajednički ručak za sve zainteresovane članove.

- Kajak kanu klub Maglaj – Maglaj će 23.06.2013.godine u cilju podizanja svijesti građana o značaju rijeka i obilježavanju Dana rijeka, organizovati spust kajaka od benzinske pumpe Energopetrol do Mješovite srednje škole.

Od 1. juna 2007. godine, kada je u Zagrebu 1. juni službeno proglašen Danom rijeke Save, svake godine se obilježava Dan rijeke Save s ciljem promicanja značaja rijeke Save za sve zemlje u slivu, njenih iznimnih ekoloških vrijednosti i socio-ekonomskih potencijala.

Zajednička nam je želja da u najskorije vrijeme i naša ljepotica, rijeka Bosna dobije svoj dan, kada ćemo široj javnosti, pored postojanja izuzetnih ekoloških vrijednosti i privrednih potencijala rijeke Bosne, podsjećati na održivo korištenje i razvoj različitih privrednih potencijala, ali i neophodnost kvalitetne regionalne saradnje koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosistema, a samim tim i višem kvalitetu života stanovništva u slivu rijeke Bosne.

Podsjećamo:

Bosna izvire iz kraških vrela u selu Vrutci u blizini Ilidže u podnožju planine Igman na 500 m nadmorske visine. Sam lokalitet izvora se naziva Vrelo Bosne i poznato je sarajevsko izletište.
Rijeka Bosna protiče centralnim dijelom Bosne, a kod Bosanskog Šamca se ulijeva u rijeku Savu te pripada crnomorskom slivu.
U rimsko vrijeme rijeka se zvala Basana i historičari smatraju da je po njoj i nastala riječ Bosna. U gornjem toku, od izvora do Zenice, protiče kroz Sarajevsko, Visočko, Kakanjsko i Zeničko polje koja razdvajaju njene sutjeske. U srednjem toku se probija kroz klisure usječene u čvrste stijene, Vranduk-Nemila i Maglaj-Doboj, a u donjem toku od Doboja do ušća, protiče nestabilnim koritom kroz aluvijalnu ravnicu gdje pravi više rukavaca, ada i okuka.
Rijeka Bosna je duga 273 km, duboka je 1-3 m (u virovima dostiže dubinu i do 10m) a široka 35-170m. Najviše je sužena između Maglaja i Doboja. Obale su joj visoke od 1,5 do 6m, a djelomično su obrasle šumom i žbunjem. Na više mjesta pravi slapove i brzake. Prosječan pad joj iznosi 1,48 m/km, a srednja količina proticanja vode oko 100 m³/s. Najveći vodostaj je u periodu mart-maj i u novembru, a najniži u augustu i septembru. Nizvodno od Maglaja je moguće splavarenje za vrijeme srednjeg i visokog vodostaja.