• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  16.12.2021

Održan sastanak načelnika općine sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i PS Maglaj

 

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa Aktivom direktora osnovnih i srednjih škola sa područja općine Maglaj i predstavnikom Policijske stanice Maglaj. Sastanku je prisustvovala i šefica resorne Službe Eldina Mehinagić.

Načelnik je iskoristio priliku da se zahvali za saradnju i sve što čine u ovom teškom vremenu pandemije, kao i da razgovaraju o vrlo važnim temama, kao što je vršnjačko nasilje.

„Pri kraju je kalendarska godina i to je bila prilika da porazgovaramo sa članovima Aktiva direktora osnovnih i srednjh škola na području općine Maglaj. Pozvali smo i predstavnika Policijske stanice Maglaj. Prije svega iskoristio sam priliku da im se zahvalim na saradnji tokom ove kalendarske godine, da vidimo naše potrebe u narednom periodu, probleme sa kojima se susreću. Ono što je bila zasebna tema jeste pojava vršnjačkog nasilja. Imali smo u skorije vrijeme dva slučaja, jedan u Prvoj osnovnoj školi, drugi u Osnovnoj školi Maglaj. To su stvari koje treba eliminisati iz društva, te da uvidimo ko sve može dati svoj doprinos. Jedan od zaključaka je bio da poslije tih nemilih događaja koji su bili, poduzete su određene aktivnosti, ali da javnost to nije doznala, nema informaciju. Nadam se da će u narednom periodu više biti informisani o ovakvim slučajevima. Očigledno je da sankcije svi moraju znati, kako ne bi drugi radili takve situacije. Vjerujem da ćemo u skorijem periodu imati češće ovakvih sastanaka i informacija“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Jedna od tema bila je i prijevoz učenika, gdje je načelnik istakao: „Dešavaju se problemi od strane onih koji vrše prijevoz učenika, dakle ne poštuju se termini vožnje, vrši se zaustavljanje bilo gdje po gradu i izvan grada, stvara se opasnost za učenike koji izlaze iz autobusa i koji prelaze ulicu na drugu stranu. Dogovorili smo jedan intenzivniji angažman Policijske stanice i da se u ovaj problem uključi i Komisija za bezbjednost saobraćaja.“

Mirza Ahmetović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na području općine Maglaj kazao je kako se nažalost dešavaju i slučajevi virtualnog nasilja nad nastavnicima.

„Učenici su vični korištenju tehnologije. Međutim rijetko ih povuče da to upotrijebe i na loš način, tako da imamo slučajeve da zloupotrebljavaju, koriste fotografije nastavnika, pa na te fotografije montiranju neprimjerene sadržaje, uvredljive prije svega. To je nešto što je zabrinjavajuće. Idealno rješenje bi bilo angažovanje socijalnog radnika, socijalnog pedagoga, jer kada bismo imali konstantne posjete, predavanje ili  kada bi određenim vidom saradnje sa školama pokušao utjecati da se ne dešavaju takve stvari. To bi možda bio sistemski pristup tom rješenju“, kazao je Ahmetović.