• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  07.06.2013

Upozorenje!

Kao što je poznato u toku aktivnih borbenih dejstava na teritoriju Općine Maglaj i sam grad Maglaj, djelovano je iz svih artiljerijskih oružja i oruđa, a u septembru mjesecu 1995. godine na potezu od gradskog mosta, mezaretlja Orsopovac, Borik, te dijela Starog grada, djelovano je kasetnom municijom (kasetne bombe KB-1 „zvončići“) pri čemu je nekoliko osoba smrtno stradalo ili teže povrijeđeno.
Kasetna bomba ima parčadno kumulatino dejstvo sa minimalno 450 čeličnih kuglica prečnika Ø3 mm oko 35 grama visoko-razornog eksploziva i izuzetno je osjetljiva i nestabilna zbog vrste upaljača koji ima. Razbacane po površini terena po detonaciji, čelične kuglice i fragmentacija ostvarauju opasni radijus od preko 25 m.
Iako je veliki broj ovih ubojnih sredstava koja su pronađena odstranjen i uništen, evidentno je da se ista i danas pronalaze na pomenutim lokacijama zbog čega skrećemo pažnju svim onim koji imaju potrebu da koriste pomenute lokacije, iz bilo kojih razloga, da se kreću i obavljaju potrebne poslove veoma oprezno, a u slučaju pronalska da ništa ne diraju nego samo da dojave.
Napominjemo da su lokaliteti po kojima je djelovano kasetnom municijom predviđeni za čišćenje koje će financirati Norveška narodna pomoć (NPA) sektor za deminiranje i u toku je priprema potrebne tehničke dokumentacije i sigurnosno operativnih procedura od strane BH MAC-a.
Do okončanja planiranih poslova molimo građanstvo na oprez iz sigurnosnih razloga.