• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.10.2021

Obilježen 29. oktobar- Dan civilnih žrtava rata

 

 

Danas je prigodnim programom u organizaciji Mješovite srednje škole, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj obilježen 29.oktobar-Dan civilnih žrtava rata.

Učenici su na ovaj značajan datum promovisali i projekat „ servisno učenje-učenje kroz angažman“ putem kojeg su uredili Spomen-park „Velika kuća“.

Prisutnima se obratila direktorica škole Samira Mujkanović i istakla: „Danas je težak dan za građane naše općine. Prisjećamo se svih poginulih, nevinih civilila, djece, mladih i stari. Danas smo jako tužni, ali i zadovoljni, jer imamo mladostkoja svojim znanjem i vještinama želi pokazati da sve može biti bolje i ljepše. Ovih dana su učenici naše škole primijenili svoje stečeno znanje i vještine kroz projekat, te uredili i uljepšali Spomen-park Velika kuća koji je posvećen poginuloj djeci u ratu. Velika kuća je danas mjesto na kojem će djeca uživati u svojoj igri, a mladi pričati naljepše priče. Velika kuća nije samo park, nego simbol mladosti i života, koje ništa ne može zaustaviti.“

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je kako bolna sjećanja na teške ljudske sudbine i brojne porodične tragedije i danas žive u svima nama.

„O tome koliko su svakome od vas bile bolne protekle godine i koliko je bolan današnji dan, jedino vi možete znati. Iz godine u godinu, obilježavajući ovaj datum, u svakome od nas se bude sjećanja na period u kojem je veliki broj žrtava stradao. Njegujući historiju, koju čine i ovakvi teški i bolni trenuci, ne smijemo i nećemo zaboraviti koliko je nedužnih života stradalo. Uz odavanje počasti i poštovanja civilnim žrtvama rata, iz našeg grada ide poruka mira, slobode, ljubavi i poštovanja drugog i drugačijeg, ali i obećanje da nikad ne smijemo zaboraviti šta nam se desilo“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Prije programa, delegacije su položile cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, spomen obilježje kod solitera i Spomen-park „Velika kuća“.