• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  22.10.2021

Načelnik turske općine Afyonkarahisar posjetio općinu Maglaj

 

Danas je načelnik turske općine Afyonkarahisar gospodin Mehmet Zeybek sa saradnicima posjetio općinu Maglaj.  

Nakon upoznavanja, načelnik Mirsad Mahmutagić uputio je dobrodošlicu, zahvalio se na posjeti i prisutnima predstavio općinu Maglaj. Također, tom prilikom prezentirano je i nekoliko projekata kao mogućnost dalje saradnje.

„Ovo je prva prijateljska posjeta, a razgovarat ćemo o daljim mogućnostima saradnje kada je u pitanju privreda, kultura i infrastruktura. Ono što mogu reći da sam prijatno iznenađen  prelijepim gradom Afyonkarahisar, koji je spoj tradicije i moderne izgradnje, ali i kako kažu, ekonomski vrlo jak, prvi po trgovini unutar Republike Turske. Danas smo našim gostima prezentirali potrebne rekonstrukcije Starog grada kao podprojekat izmještanje  teškog saobraćaja, izgradnja mosta prema Bijeloj ploči i nastavak izgradnje obaloutvrde. Dakle to su projekti koje smo prezentirali s naše strane kao mogućnost dalje saradnje i pokušaja da nam pomognu u daljoj realizaciji“, istakao je načelnik Mahmutagić.

Načelnik turske općine Afyonkarahisar gospodin Mehmet Zeybek kazao je kako su spremni na dalju saradnju, te da je ovo prvi korak.

„Ovo je moj prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu, zaista se zahvaljujem na gostoprimstvu. Imao sam mnogo informacija o ovoj državi, ali danas nakon ovog upoznavanja sa ovim gradom i općenito sa načelnikom Maglaja shvatio sam da je ovdje bila puno ozbiljnija situacija tokom proteklih godina, nego što sam ja to i zamišljao. Mi smo zaista spremni odmah na saradnju, da li da budemo bratski gradovi, da li u oblasti obrazovanja ili kulturnoj razmjeni ostaje pred nama da vidimo. Ja se nadam da je ovo prvi korak u našoj saradnji“, kazao je gospodin Zeybek.

Nakon zvaničnog dijela, posjetili su Stari grad i klanjali džuma namaz u Jusuf pašinoj džamiji Kuršumliji.