• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  29.09.2021

Otvorena “Učionica mira” u naselju Fojnica

 

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ambasada Austrije u Sarajevu, zajednički su podržale Udruženje građana „Fojničani“ u uspostavljanju „Učionice mira“ na otvorenom, koja je otvorena danas u naselju Fojnica nedaleko od Maglaja.

Svrha učionice koju su sagradili volonteri, na zemljištu koje je dodijelila Općina, je da okupi mlade u realizaciji vannastavnih aktivnosti. Projekt je rezultat partnerstva Misije OSCE-a u BiH, Ambasade Austrije, Udruženja „Fojničani“ i rukovodstva lokalnih škola.

Učenici, nastavnici, roditelji, službenici Općine te predstavnici nevladinih organizacija, okupili su se na ceremoniji otvaranja učionice kako bi iskazali podršku izgradnji snažne i zdrave zajednice koja cijeni različitost i promovira međusobnu saradnju.

„Odajemo priznanje Maglaju i susjednim općinama, uključujući tu i obližnju Općinu Žepče, na jačanju međuetničke saradnje“, izjavila je Kathleen Kavlec, šefica Misije OSCE-a u BiH. „Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini ima zadovoljstvo podržati ovu inicijativu u okviru našeg zalaganja za inkluzivno obrazovanje, bez diskriminacije. Važno je mladima pružiti mogućnost da se druže i uče jedni od drugih, kroz učešće u vannastavnim aktivnostima. Učionica na otvorenom dodatno će proširiti lepezu tih mogućnosti. Nadamo se da će cjelokupna zajednica to prepoznati i iskoristiti“, istakla je ambasadorica Kavalec.

Ulrike Hartmann, ambasadorica Austrije u BiH, izjavila je: „Ova Učionica mira savršen je primjer okupljanja mladih ljudi na jednom mjestu. Ona im pruža priliku da provedu vrijeme u prirodi i osmisle kreativne ideje u cilju njene zaštite. Sasvim sam uvjerena da su mladi sa svojim entuzijazmom pokretač napretka Bosne i Hercegovine. Vi imate potencijal da postanete nosioci promjena!“

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić izrazio je srdačnu dobrodošlicu u Maglaj, te istakao: “Drago mi je da danas pričamo o malim projektima sa velikim rezultatima, pogotovo zbog toga što se radi o projektima koji omogućavaju našoj djeci bolje obrazovanje, učenje i djetinjstvo. Ovakvi projekti su zaista dobro došli i u Maglaju i čitavoj BiH, zbog toga zaista velika zahvalnost svima koji su dali podršku. “

Ova aktivnost dio je širih aktivnosti Misije OSCE-a u BiH koje za cilj imaju stvaranje inkluzivnog, modernog sistema obrazovanja bez diskriminacije, u kojem će mladi usvojiti vrijednosti i razviti vještine potrebne za uspjeh u današnjem svijetu.