• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  24.09.2021

Obilježena godišnjica akcije „oklopni voz“

 

 

Danas je obilježena 29.godišnjica akcije „oklopni voz“ u mjesnoj zajednici Bijela ploča. Na ovom području 24. septembra 1992.godine zaustavljen je oklopni voz i time je spriječen ulazak agresora u Maglaj. Delegacije su položile cvijeće na spomen obilježje, kao i na mezar Edina Omerčića čiji je direktni pogodak i zaustavio oklopni voz.

O ovom danu, prisutni su govorili veoma emotivno, prisjećajući se tako borbe i gubitaka. Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da mještani Bijele ploče moraju biti ponosni na svoju borbu, jer nisu činili nikakva nedjela.

„Danas mi je jako teško govoriti. Poslije rata sam rijetko dolazio na Bijelu ploču, izbjegavao zbog svih tih strahota koje smo preživjeli ovdje. Danas sjećanja naviru. To su sjećanja koja su i bolna i tužna, ali i ponosna na ono što smo odradili. Odbranili smo svoju Bijelu ploču, Maglaj i BiH. Mještani Bijele ploče moraju biti ponosni na svoju borbu, ponašanje tokom rata. Nismo činili nikakva nedjela, bili smo na prvoj liniji i herojski se branili“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Povjerenik Bijele ploče Eldin Mehinagić istakao je kako je ovo jedan od najznačajnijih datuma za mjesnu zajednicu.

„Pored 6.maja Dana žrtava MZ Bijela ploča koje smo uspjeli već šestu godinu da obilježavamo, imamo još jedan značajan datum 24.septembar dan kada je zaustavljen oklopni voz. To je jedan od najznačajnih datuma kako za našu mjesnu zajednicu, tako i za općinu Maglaj i cijelu BiH. Ja nisam bio prisutan toga dana, ali iz priča znam da ne umanjujući značaj bilo kojeg branitelja koji su toga dana bili ovdje, ljudi iz Liješnice, Bijele ploče i Starog grada, istakao bih samo jedno ime Edin Omerčić Zec. On je direktno pogodio otvor oklopnjaka gdje je došlo do jake eksplozije i onda se oklopnjak povukao“, kazao je Mehinagić.

U ime Udruženja boraca „327. Viteška“ Maglaj prisutnima se obratio Semir Mutapčić.

„Nalazimo se na mjestu koje će biti i ostati simbol odbrane u najtežim trenucima za ove prostore. Na današnji dan 24.septembra 1992.godine, dakle prije 29. godina na ovom mjestu spriječeno je, možemo slobodno reći, agresorsko osvajanje Maglaja. Obilježavanje ovog značajnog datuma samo je jedan u nizu realizovanih ciljeva koje Udruženje '327. Viteška' Maglaj postavilo kao misiju svog budućeg djelovanja“, kazao je Mutapčić.