• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  28.05.2013

Turska delegacija okončala posjetu općini Maglaj

Iz Maglaja je otputovala delegacija iz turskog grada Ćubuk. Delegaciju su predvodili pomoćnici načelnika općine Lokmana Ozdena, Haci Celeci i Mehmet Kuzal, a činili su je predstavnici tamošnjeg Općinskog vijeća, privrednici, načelnici brojnih društvenih službi, predstavnici civilnih organizacija, nastavnici...



Prvog dana posjete upriličena je prezentacija potencijala općine Maglaj. Nakon toga, održan gosti su obišli tursko – bosansku kompaniju „Natron – Hayat“ gdje ih je dočekao generalni direktor Mehmet Eray Nasoz i upoznao ih sa nastankom, razvojem i investicijama koje su realizovane u prethodnom periodu.





U večernjim satima gosti su prisustvovali ispraćaju učenika srednjih škola i ceremoniji proglašenja učenika generacije Mješovite srednje škole i Gimnazije „Edhem Mulabdić“.





Maglaj je bio i u znaku obilježavanja 100 godina rada i djelovanja MDD „Merhamet“. Općinski načelnik Mehmed Mustabašić održao je sastanak sa zamjenicima načelnika i privrednicima Čubuka, gdje su im prezentovani konkretni projekti na kojima bi ove dvije općine mogle surađivati u budućnosti.



U Sportskoj dvorani načelnik Mustabašić je otvorio Sajam tradicionalnih jela i rukotvorina, a potom su maglajskih privrednici uručili simbolične poklone privrednicima i vijećnicima Čubuka.







Delegacija je posjetila i sjedište regionalnog odbora Merhamet Maglaj gdje su razgovarali sa predsjednikom Atifom Spahićem o aktivnostima ovog Društva. Uslijedio je i sastanak sa glavnim imamom maglajskim hadži Izudinom efendijom Kruškom, te posjeta šehidskom mezarju Podborik.





Prisustvovali su i svečanoj akademiji u povodu 100 godina Merhameta na kojoj su zaslužnim pojedincima uručena priznanja za pomoć u radu organizacije.












Nakon posjete Mostaru i Sarajevu, općinski načelnik Mehmed Mustabašić upriličio je i sastanak na kojem su se sumirali rezultati posjete.



Pomoćnik načelnika Čubuk Haci Celebi nije krio svoje zadovoljstvo viđenim i programom koji je pripremljen u povodu njihovog dolaska. „Po povratku u Čubuk predočićemo načelniku Ozdenu prijedlog projekata na kojima bi mogli konkretno raditi. Naša je želja da možda uradimo jedan park ili most koji bi bio simbol našeg prijateljstva“.
Načelnik Mustabašić istakao je za turske i bh medije kako su delegaciji predočeni konkretni projekti od nastavka radova na proširenju šalter sale, izgradnji zatvorenih i otvorenih igrališta, uređenju Megare i stavljanje špilje u kontekst turističke ponude, izgradnja mosta u Liješnici u blizini kompanije „Natron Hayat“, uređenje Trga Alije Izetbegovića u Starom gradu, sanacija džamije u Suljakovićima. „Ono što je najbitnije i što treba naglasiti jeste da je ova posjeta bila prilika da jače uvezivanje maglajskih i turskih privrednika. U ovoj delegaciji bilo je nekoliko jakih privrednika iz građevinskog sektora, proizvodne djelatnosti itd. sa kojima će naši privrednici, ubjeđen sam, uspostaviti saradnju i pronaći zajedničke interese u skoroj budućnosti.“