• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  01.06.2021

Obilježena 28. godišnjica stradanja pripadnika Civilne zaštite iz Danske

 

Povodom 28. godišnjice stradanja pripadnika Civilne zaštite iz Danske, delegacija na čelu sa načelnikom općine Mirsadom Mahmutagićem posjetila je spomen obilježje i položila cvijeće.

Niels Bromand (21) i Jimmi Nyegaard (20)  članovi danske Civilne zaštite imali su zadatak 90-tih godina  da pomognu UN-u i UNHCR-u u dostavljanju humanitarne pomoći u vidu hrane, vode i lijekova stanovništvu Maglaja. Poginuli su 1.juna 1993. godine kod tunela Sikola gdje je i napravljeno spomen obilježje u njihovu čast. Njihova pogibija je i danas najveći gubitak civilnih žrtava od Drugog svjetskog rata za Dance.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da Maglaj ne zaboravlja one koji su mu pomogli u najtežim trenucima.

„Danas je godišnjica pogibije ta dva mlada čovjeka i prilika da im odamo počast, te priznanje i zahvalnost za sve što su učinili za BiH. Ostavili su sve blagodati mira u njihovoj državi i došli u BiH da svojim humanitarnim radom pomognu u najtežim trenucima. To je zaista veliki ljudski potez i zaslužuju da ih se uvijek sjetimo. Ovo je prilika da se zahvalimo i svim ostalim humanitarcima koji širom svijeta pomažu ljudima u ratnim i drugim kriznim situacijama“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Dužnu počast odali su i predstavnici Udruženja mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“ Maglaj.

Mi smo na ovoj lokaciji posadili dva srca od borova, simbolično 20 i 21 bor, broj godina koji su imali članovi danske Civilne zaštite. Naš cilj je da ovo mjesto ostane i da ga čuvamo. Ipak su oni dali život u našoj državi, što nije mala stvar“, kazao je Danis Bradarić, predstavnik Udruženja.