• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  20.05.2021

Otvorena izložba ratnih fotografija

 

Udruženje boraca „327. Viteška“ Maglaj postavili su izložbu ratnih fotografija u  kino sali JU Dom kulture „Edhem Mulabdić“  19. i 20. maja od 18,00 do 20,00 sati. U sklopu izložbe, nastavljena je promocija štampane knjige „Iskustvo od kojeg niko nije pošteđen“, autora Mehmeda Bašića.

Izložbu je otvorio načelnik općine Mirsad Mahmutagić i zahvalio se Udruženju na aktivnostima kojim čuvaju od zaborava heroje našeg grada.

„Zahvaljujem vam se na aktivnostima koje realizujete. Aktivnosti koje u buduće budete realizovali treba da govore o 327. Viteškoj brigadi, da govore o herojskoj odbrani Maglaja. Sve to je zalog za bolju i sigurniju budućnost, da nove generacije ne dožive ono što smo mi doživjeli. U tim aktivnostima imat ćete moju punu podršku. Uputio bih zahvalnost i našem Mehmedu Bašiću koji je sačuvao ratnu arhivu i koja danas sve više vrijedi, nego u trenucima kada se to i bilježilo. Nadamo se da u budućnosti nećemo proći ni mi, a ni generacije koje dolaze, kroz ono kroz šta smo već prošli“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Ispred Udruženja boraca „327.Viteška“ obratio se Ričard Ibrahimefendić, bivši načelnik Službe za informisanje.

„Ne smijemo zaboraviti da je Maglaj grad heroj i da između grada, mjesnih zajednica i prve linije, nije bilo nikakve razlike, da je sve zapravo bila prva linija. Ova aktivnost ima izuzetan značaj, ne samo za naše Udruženje, nego za sve građane BiH, kao i ova knjiga našeg Mehmeda“, kazao je Ibrahimefendić.

Prije samog početka otvaranja izložbe ratnih fotografija, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana.