• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  14.05.2013

"Hvala je tako mala riječ"

Svake godine, pa i ove, općina Maglaj obilježi godišnjicu pogibije vozača konvoja humanitarne pomoći danskog kontingenta tadašnjeg UNPROFOR -a, dvadesetogodišnjeg Jimmi Nyegaarda i dvadesetjednogodišnjeg Nielsa Bromanda. Agresorska granata ispaljena sa Orlina zauvijek je ugasila njihove živote, a htjeli su samo pomoći napaćenom stanovništvu općine Maglaj dovozeći hranu, vodu, lijekove..

Ove godine obilježavaju se dvije decenije od njihove pogibije. S tim u vezi, uređeni su jarboli i slova na spomen ploči, a uskoro će se urediti i sam prostor, gdje će na godišnjicu pogibije biti položeno cvijeće i odata počast od strane općinskog načelnika Mehmeda Mustabašića i njegovih saradnika.

Ujedno upućujemo apel našim sugrađanima da u neposrednoj blizini spomen obilježja ne ostavljaju otpatke, jer na taj način pokazujemo svoj odnos prema onima koji su stanovnicima Maglaja pomagali u vrijeme rata.

U znak sjećanja i zahvalnosti općina Maglaj je prije nekoliko godina na mjestu gdje su izgubili živote sagradila Na izgrađenoj spomen ploči stoji da je "hvala tako siromašna riječ".