• Viteška ulica br. 4
  • Maglaj 74250 | BA

NOVOSTI

Press Općina Maglaj  /  15.04.2021

Obilježen 15.april- Dan Armije R BIH

 

U skladu sa mjerama koje su i ove godine na snazi, nema masovnih okupljanja na obilježavanju 15. aprila Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine. Nosilac obilježavanja ovog značajnog datuma je Udruženje boraca „327. Viteška“ Maglaj.

Tim povodom delegacija koju su činili predsjedavajuća Općinskog vijeća Svjetlana Zamboni-Radovanović, dopredsjedavajuća Aida Bašić, načelnik općine Mirsad Mahmutagić, u ime glavnog imama Ismet ef. Burajić, rukovodilac Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnost Eldina Mehinagić i  predstavnici boračkih udruženja su odali počast i položili cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.

Prisutnima se obratio načelnik općine Mirsad Mahmutagić i u ime Udruženja boraca „327. Viteška“ Nurudin Mulić.

„O Armiji BiH se može mnogo toga pričati i treba pričati, treba prenositi mladim ljudima da znaju šta su proživjeli borci Armije RBIH na čitavom području BiH, posebno mi koji smo branili naš Maglaj na ovim brdima u izuzetno teškim uvjetima. I u jednoj i drugoj i svakoj borbi, Maglaj je bio na pravoj strani i ostat će. To uvijek moramo pričati i prenositi mladim generacijama kako bi imali svjetliju budućnost“, kazao je načelnik Mahmutagić.

„15.aprila 1992.godine formirana je tada najmlađa Armija u svijetu, koja je izrasla iz naroda. Armija RBIH je izrasla u respektabilnu silu, organizovanu sa 200 hiljada vojnika koliko je brojala 1995.godine, kada su organizovane oslobodilačke akcije na cijeloj teritoriji BiH. Iako je rat završen prije 25 godina,  borba za opstanak BiH i dalje se nastavlja“, kazao je Nurudin Mulić.

Nakon obraćanja, delegacije su položile cvijeće na Trg Alije Izetbegovića, spomen obilježje prvom šehidu Rifatu Abidoviću, šehidsko mezarje Podborik i spomen obilježje civilnim žrtvama rata, te spomen obilježje u Novom Šeheru.

Povodom 16. aprila Dana oslobođenja Maglaja u Drugom svjetskom ratu delegacije će položiti cvijeće na spomen obilježje Čakalovac i spomenik u Novom Šeheru.

U čast obilježavanja ovih značajnih datuma, navedena spomen obilježja su prethodnih dana uređena.